Rudolf
2 °C
13 °C

A HVB Bank embere a tőzsde élén

2004.06.29. 15:49
A távozását már a közgyűlés előtt bejelentő Jaksity Györgyöt az igazgatótanács HVB által delegált tagja, Szalay Berzeviczy Attila követi az elnöki székben. A rendkívüli közgyűlésén a részvényesek megszavazták, hogy felfüggesztik az értéktőzsde és az árutőzsde integrációjáról hozott korábbi döntés végrehajtását. A többi tervezett napirendi pontról csak azután döntenek, ha az Európai Bizottság versenyhivatala jóváhagyja az osztrák konzorcium tulajdonszerzését a pesti börzében.
A Budapesti Értéktőzsde részvényeinek 68 százalékát nemrégiben megszerző oszrák konzorcium vezetője, a HVB Bank Hungary már a közgyűlés elején jelezte, hogy a tervezett napirendi pontok módosítását kéri. A konzorcium tulajdonszerzését ugyanis jóvá kell hagyni az Európai Bizottság versenyfelügyeletének.

Ennek megfelelően a HVB által összehívott rendkívüli közgyűlés úgy döntött, nem szavaznak az alapító okirat azon módosításáról, mely szerint a társaság megszüntetéséhez, illetve tevékenységének eladásához a részvényesek 85 százalékának szavazatára legyen szükséga jelenlegi 75 helyett.

Mivel az uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy a leendő tulajdonos a visszafordíthatatlan változásokat megakadályozza, a többségi tulajdonos azt javasolta, a BÉT és a BÁT integrációjáról hozott februári döntés végrehajtását függesszék fel a Bizottság versenyfülegyeleti döntését követő közgyűlési határozatig. A közgyűlés 69 százalékos többséggel el is fogadta a javaslatot. A részvényesek viszont nem döntöttek a BÁT részvényeinek megvásárlásáról, és a kisebbségi tulajdonosok kitartó kérdezősködése ellenére nem derült ki semmi arról, milyen elképzelései vannak az osztrák tulajdonosoknak a tervezett üzletről.

A közgyűlésén lemondott az öttagú felügyelőbizottság négy, valamint a a héttagú igazgatóság négy tagja. A három taggal is működőképes igazgatóság tagja maradt Szalay-Berzeviczy Attila, Cselovszki Róbert és Áldott Zoltán. Az igazgatótanács elnöke a HVB-delegált Szalay-Berzeviczy Attila lett, alelnöke pedig Cselovszki Róbert.

A felügyelő bizottságból csak Katona Zsolt maradt a helyén. A részvényesek azonban két fb-tag, Streitman Norbert és Vida Mariann távozását csak mandátumuk 60 napos meghosszabbítása mellett fogadták el, így a tőzsde felügyelőbizottsága megőrizte működőképességét.

A közgyűlését követő sajtótájékoztatón elhangzott, a Bizottság a nagybankok mérete miatt versenyjogi szempontból vizsgálja a tranzakciót. Bár az osztrák bankok tulajdonszerzését elvileg kiemelt ügyként kezelik, a döntés a nyári szabadságolások miatt szeptemberre csúszhat.

Szalay Berzeczy Attila kijelentette, hogy az osztrák tulajdonosok megőrzik a pesti börze függetlenségét, és támogatják a BÁT és a BÉT integrációját.