Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Szeptemberben új BÉT-stratégia

2008.07.14. 07:12
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) - amelynek az elmúlt öt évben közel kétszer annyi cégnek intett búcsút, mint amennyi parkettra lépett - enyhíteni tervezi a közzétételi követelményeket annak érdekében, hogy több új cég tőzsdei megjelenését ösztönözze.

A bécsi börze által ellenőrzött budapesti tőzsde arról igyekszik majd meggyőzni a potenciális részvénykibocsátókat, hogy a bevezetés segít új megrendelések elnyerésében és termékei értékesítésében - jelentette ki Mohai György, a BÉT vezérigazgatója a Bloombergnek adott interjúban. Mohai szerint a cégek tartózkodását főként adózási okok magyarázzák, amelyek miatt inkább kerülnék a nagyobb nyilvánosságot. A fő kérdés az, hogy miként fog fejlődni az azonnali részvénypiaci kereskedelem, és hogyan lehet új cégeket hozni a piacra. Szerinte a budapesti börzének olyan társaságokra van szüksége, amelyek papírjai jelentős forgalmat tudnak generálni.

A posztjáról a bécsi tőzsde részesedésének 12,5 százalékról 37,7 százalékra történt növelése után távozó Szalay-Berzeviczy Attilát váltó szakember új stratégiát készít a BÉT számára, amelyet ősszel vitathatnak majd meg a börze tulajdonosai. Mohai a tőzsdére készülő cégek között említette a talán már jövőre parkettre lépő Masterplastot, miközben a kormány valószínűleg értékesíti az MVM, az Állami Autópálya-kezelő, valamint az állami ingatlanvagyont kezelő majdani társaság papírjait. Miközben az új cégek tőzsdére csábítása nehéznek bizonyult, a BÉT a certifikátok és opciók kereskedelmét is továbbfejlesztené, illetve előzetes tárgyalásokat folytat az Államadósság Kezelő Központtal annak érdekében, hogy nagyobb részt szerezhessen meg az állampapírok kereskedelméből.

Érdekesnek tűnik az a kezdeményezés, amely a befektetési jegyek kereskedését terelné a tőzsdére. Mohai a Radiocafé Milliók reggelire című műsorában elmondta: a Kelerrel együttműködve folyamatban van a jelenleg főleg bankfiókokban és brókercégeknél forgalmazott befektetési jegyek tőzsdei elszámolási hátterének kidolgozása. Amennyiben a kezdeményezés megvalósul, az nemcsak a tőzsde forgalmát élénkítené érezhetően, de adózási szempontból is kedvező lenne. Az adózási szabályok szerint ugyanis jelenleg a befektetési jegyeken a tőzsdén kívül elért nyereség a kamatadó hatálya alá tartozik, míg a tőzsdén kötött ügyletek után árfolyamnyereség-adót kell fizetni, ezért ez a nyereség csökkenthető más tőzsdei ügyletek veszteségével.

Mohai szerint a pesti és a bécsi börze együttműködése, amely olyan területekre terjed ki, mint az adatszolgáltatás és -kereskedelem, példaként szolgálhat további partnerségekhez a régióban. Egyre inkább az olyan elektronikus kereskedési rendszerek jelentik a konkurenciát, mint az Instinet Chi-X, és nem annyira a helyi tőzsdék - tette hozzá. A Bloomberg adatai szerint a varsói börzén a tavalyi rekordszámú, 81 bevezetés után az idén legkevesebb 70 cég debütálása várható, Prágában pedig tíz társaság készül tőzsdére.