Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Többséget szerez az osztrák tőzsde a magyarban

2008.09.23. 10:12
Újabb részvénypakettet vásárol a Bécsi Tőzsde a Budapesti Értéktőzsdében, és ezzel megszerzi a többségi tulajdont a magyar társaságban - derül ki a PSZÁF által kiadott engedélyből. Az eladók osztrák bankok.

A Bécsi Tőzsde által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) benyújtott kérelem és az ahhoz csatolt dokumentumok alapján a Felügyeleti Tanács engedélyezte, hogy a cég a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-ben 50,4525 százalékos mértékű közvetlen befolyásoló részesedést szerezzen. A PSZÁF azzal szemben sem támasztott kifogásokat, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt.-ben (KELER) is 46,67 százalékra emelkedik az osztrákok közvetett befolyása.

Mint ismeretes, a Bécsi Tőzsde még idén júniusban jelentette be, hogy az UniCredit 25,2 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásával a korábbi 12,5 százalékről 37,7 százalékra növelte tulajdonrészét a Budapesti Értéktőzsdében, és azt is elárulták, hogy tárgyalásokat folytatnak további részvénycsomagok megvásárlásáról.

A PSZÁF engedélye arra utal, hogy már létre is jött az újabb adásvételi szerződés egy vagy több tárgyalópartnerrel, a kiadott dokumentum ugyanis mindössze 30 napig hatályos, tehát nem valószínű, hogy a Bécsi Tőzsde anélkül folyamodott volna érte, hogy korábban ne jött volna létre a megegyezés.

Ez sem túl meglepő azonban, hiszen a Portfolio.hu már korábban beszámolt róla, hogy a Wiener Börse várhatóan sorra kivásárol mindenkit a BÉT-et többségében eddig is tulajdonló osztrák konzorciumból, és részesedése ezáltal egészen 68,8 százalékig emelkedik majd.

Az engedély szövege alapján a Bécsi Tőzsde befolyása most 12,75 százalékkal növekszik, a tulajdonosi struktúrát végignézve ez valószínűleg azt jelenti, hogy egyszerre vásárolják meg az osztrák Erste Bank és a szintén osztrák Raiffeisen Zentralbank kétszer 6,37 százalékos pakettjét.

A tranzakcióról valószínűleg hamarosan kiadnak egy közleményt a felek, de ha erre nem is kerülne sor, a PSZÁF által engedélyezett befolyásszerzést a részesedés megszerzését követő 15 napon belül a BÉT részvénykönyv-kivonatának a Felügyelet részére történő megküldéssel a Bécsi Tőzsde köteles igazolni.

A BÉT többségi tulajdonának megszerzésével már két tőzsde (a szlovén és a magyar) lesz a Bécsi Tőzsde tulajdonában, így a legnagyobb ilyen jellegű közép-kelet európai intézményről beszélhetünk. Az osztrákok ráadásul az éppen eladás alatt lévő Prágai Értéktőzsdére is pályáznak, ezért könnyen lehet, hogy hamarosan lezárul a régiós tőzsdekonszolidáció.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!