Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áprilisban újabb külföldi papírok a BÉT-en?

2002.12.19. 11:15
A Napi Gazdaság értesülései szerint nemsokára megkötheti a Deutsche Börse és a Budapesti Értéktőzsde azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a két tőzsde kereskedési rendszereinek összekapcsolását. Ha megszületne az egyezség, április elejétől lehetne használni a legnagyobb német piac kereskedési rendszerét.
A Napi Gazdaság értesülései szerint nincs messze az együttműködési megállapodás aláírásától a Budapesti Értéktőzsde Rt. és Deutsche Börse AG (DB). Erre enged következtetni az a tény is, hogy a német tőzsde a nyári brókertanfolyam után a héten újabb bemutatót tartott magyar brókereknek. Ezúttal a Xetra rendszer - a DB elektronikus platformja, amelyen a német részvénykereskedelem 90 százaléka bonyolódik - BÉT-en keresztüli elérhetőségét mutatták be a kereskedőknek.

Tőzsdei díjak
A Budapesti Értéktőzsde keddi fogadásán kiosztották a legjobb tőkepiaci szereplőknek járó tőzsdei díjakat. A Budapesti Értéktőzsdén bonyolított forgalom illetve kontraktusszám alapján az idén mind az azonnali, mind pedig a származékos forgalmat tekintve az Erste Bank Befektetési Rt. végzett az első helyen. Az év befektetési szolgáltatója a Concorde Értékpapír Rt., az év kibocsátója az OTP Bank Rt., míg az év legjobb hitelpapír kibocsátója a FHB Földhitel- és Jelzálog Bank Rt. lett. A sajtódíjat a Portfolio.hu nyerte, az év legjobb adatszolgáltatója pedig a Bloomberg volt.
Amint piaci szereplők elmondták, a Xetra rendszerrel való kereskedésre is jogosító vizsga és előkészítő tanfolyam elvégzését azért tették lehetővé már nyáron a magyar üzletkötőknek, hogy minél több brókercég kezdhesse meg a kereskedést a rendszeren nyomban a technikai feltételek biztosítása után. Elképzelhető, hogy jól jártak azok, akik már a nyáron letudták a tanfolyamot, mivel azóta a német tőzsde vizsgakövetelményei jelentősen szigorodtak.

A budapesti és a frankfurti kereskedési platform között készülő együttműködés lényege az lenne, hogy a Deutsche Börse Xetra rendszerén a magyar brókercégek a Budapesti Értéktőzsdén keresztül köthetnének üzletet. Az elszámolás is egyszerűbbé válna a jelenleginél, ugyanis a Keler Rt.-n keresztül történne.

Áprilistól indulhat a kereskedés

A Napi információja szerint április elejétől indulhat majd a BÉT-en keresztül a kereskedés a Xetra rendszerrel elérhető több mint 6000-féle termékre, s így a magyar befektetők számára közvetlenül elérhetővé válna például a DAX index komponenseinek 100 százaléka, illetve a DJ Eurostoxx-50 index 80 százaléka. Nagy előnye lenne a Xetra-termékeknek, hogy a DB a PSZÁF által elismert piacok közé tartozik. Így - értelmezésünk szerint - az ott forgó papírok a magyar magánszemélyek részére az adómentesség szempontjából vélhetően egy megítélés alá esnének a már a BÉT-en lévő termékekkel.

Horváth Zsolt, a BÉT Rt. vezérigazgatója nem kívánta kommentálni a készülő megállapodásról szóló híreket, annyit azonban elismert, hogy valóban nagyjából három hónapnyi idő lenne szükséges a technikai problémák megoldására s a két tőzsde összekapcsolására. Azt, hogy a BÉT részéről nem kívánják kommentálni a megállapodás előkészületeiről szóló híreket, a magyar tőzsde vezetése korábban azzal indokolta, hogy párhuzamosan több nyugat-európai piaci csoporttal is folytatnak tárgyalásokat.

A rendszer elérése a brókercégeknek mindenesetre nem lenne olcsó mulatság. A BÉT-nek fizetendő, maximum 1900 eurós havidíj mellett a mostani elképzelések szerint a Deutsche Börse még a legolcsóbb díjcsomagjában is minimum havi 2000 eurót kérne el a cégektől a rendszer használatáért - ami persze "lebeszélhető". Persze van ennél drágább, havi 5, illetve 20 ezer eurós díjcsomag is, itt a hagyományos módon a kötésenkénti díjak lennének kedvezőbbek.

Az, hogy a két tőzsde valóban megállapodik, természetesen csak az aláírás után válhat bizonyossá. A DB részéről megelőlegezett tanfolyamok mindenesetre azt mutatják, hogy a német fél az eszközök széles skálájával igyekszik a BÉT-et az együttműködés irányába hajtani.