Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Áprilisban újabb külföldi papírok a BÉT-en?

2002.12.19. 11:15
A Napi Gazdaság értesülései szerint nemsokára megkötheti a Deutsche Börse és a Budapesti Értéktőzsde azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a két tőzsde kereskedési rendszereinek összekapcsolását. Ha megszületne az egyezség, április elejétől lehetne használni a legnagyobb német piac kereskedési rendszerét.
A Napi Gazdaság értesülései szerint nincs messze az együttműködési megállapodás aláírásától a Budapesti Értéktőzsde Rt. és Deutsche Börse AG (DB). Erre enged következtetni az a tény is, hogy a német tőzsde a nyári brókertanfolyam után a héten újabb bemutatót tartott magyar brókereknek. Ezúttal a Xetra rendszer - a DB elektronikus platformja, amelyen a német részvénykereskedelem 90 százaléka bonyolódik - BÉT-en keresztüli elérhetőségét mutatták be a kereskedőknek.

Tőzsdei díjak
A Budapesti Értéktőzsde keddi fogadásán kiosztották a legjobb tőkepiaci szereplőknek járó tőzsdei díjakat. A Budapesti Értéktőzsdén bonyolított forgalom illetve kontraktusszám alapján az idén mind az azonnali, mind pedig a származékos forgalmat tekintve az Erste Bank Befektetési Rt. végzett az első helyen. Az év befektetési szolgáltatója a Concorde Értékpapír Rt., az év kibocsátója az OTP Bank Rt., míg az év legjobb hitelpapír kibocsátója a FHB Földhitel- és Jelzálog Bank Rt. lett. A sajtódíjat a Portfolio.hu nyerte, az év legjobb adatszolgáltatója pedig a Bloomberg volt.
Amint piaci szereplők elmondták, a Xetra rendszerrel való kereskedésre is jogosító vizsga és előkészítő tanfolyam elvégzését azért tették lehetővé már nyáron a magyar üzletkötőknek, hogy minél több brókercég kezdhesse meg a kereskedést a rendszeren nyomban a technikai feltételek biztosítása után. Elképzelhető, hogy jól jártak azok, akik már a nyáron letudták a tanfolyamot, mivel azóta a német tőzsde vizsgakövetelményei jelentősen szigorodtak.

A budapesti és a frankfurti kereskedési platform között készülő együttműködés lényege az lenne, hogy a Deutsche Börse Xetra rendszerén a magyar brókercégek a Budapesti Értéktőzsdén keresztül köthetnének üzletet. Az elszámolás is egyszerűbbé válna a jelenleginél, ugyanis a Keler Rt.-n keresztül történne.

Áprilistól indulhat a kereskedés

A Napi információja szerint április elejétől indulhat majd a BÉT-en keresztül a kereskedés a Xetra rendszerrel elérhető több mint 6000-féle termékre, s így a magyar befektetők számára közvetlenül elérhetővé válna például a DAX index komponenseinek 100 százaléka, illetve a DJ Eurostoxx-50 index 80 százaléka. Nagy előnye lenne a Xetra-termékeknek, hogy a DB a PSZÁF által elismert piacok közé tartozik. Így - értelmezésünk szerint - az ott forgó papírok a magyar magánszemélyek részére az adómentesség szempontjából vélhetően egy megítélés alá esnének a már a BÉT-en lévő termékekkel.

Horváth Zsolt, a BÉT Rt. vezérigazgatója nem kívánta kommentálni a készülő megállapodásról szóló híreket, annyit azonban elismert, hogy valóban nagyjából három hónapnyi idő lenne szükséges a technikai problémák megoldására s a két tőzsde összekapcsolására. Azt, hogy a BÉT részéről nem kívánják kommentálni a megállapodás előkészületeiről szóló híreket, a magyar tőzsde vezetése korábban azzal indokolta, hogy párhuzamosan több nyugat-európai piaci csoporttal is folytatnak tárgyalásokat.

A rendszer elérése a brókercégeknek mindenesetre nem lenne olcsó mulatság. A BÉT-nek fizetendő, maximum 1900 eurós havidíj mellett a mostani elképzelések szerint a Deutsche Börse még a legolcsóbb díjcsomagjában is minimum havi 2000 eurót kérne el a cégektől a rendszer használatáért - ami persze "lebeszélhető". Persze van ennél drágább, havi 5, illetve 20 ezer eurós díjcsomag is, itt a hagyományos módon a kötésenkénti díjak lennének kedvezőbbek.

Az, hogy a két tőzsde valóban megállapodik, természetesen csak az aláírás után válhat bizonyossá. A DB részéről megelőlegezett tanfolyamok mindenesetre azt mutatják, hogy a német fél az eszközök széles skálájával igyekszik a BÉT-et az együttműködés irányába hajtani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!