Sára, Márió
2 °C
6 °C

Önálló marad a BÉT

2004.05.20. 12:23
Független és önálló marad a Budapesti Értéktőzsde - szögezték le tegnap a börze új többségi tulajdonosai, köztük a bécsi tőzsde elnöke. Utóbbi szoros együttműkődést, illetve a jelenleg együttesen 70 milliárd euró körüli pakett érték 100 milliárdra való feltornászását szeretné elérni, a kooperáció részleteiről azonban egyelőre mindenki hallgat.
Nincs szó fúzióról -a HVB Bank sajtótájékoztatóján az összes résztvevőnek többször is meg kellett ismételnie ezt a kijelentést, miután az osztrák bank vezette tranzakció sorozatban a bécsi tőzsde is 14 százalékosa lett a magyar börzének. A két börze együttműködésénk - akárcsak elméletileg - lehetséges módozatairól azonban sem Horváth Zsolt a magyar börze vezérigazgatója, sem Stefan Zapotocky bécsi tőzsde elnök nem nyilatkozott.

Üzleti titok a vételár

A szakmai befektetők egy önálló magyar tőkepiac sikeres, tartós és jövedelemzeő fejlődésében érdekeltek - hangsúlyozta Matthias Kunsch, a HVB vezérigazgatója. A pénzintézet kezdeményezte felvásárlás eredményeképpen osztrák befektetők összesen 68 százalékos tulajdon szereztek a Budapesti Értéktőzsdében. A vevők között a bécsi tőzsde mellett a HVB anyabankja, a Bank Austria/Creditanstallt, az Erste Bank, az ugyancsak osztrák Kontroll Bank és a Raiffeisen Bank található, míg az eladói oldalon az Albrecht Ottó, Korányi G. Tamás és az Arago Holding alkotta befektői csoport. Pontatlanok a magyar sajtóban megjelent adatok a vételárral kapcsolatban - szögezte le Matthias Kunsch, ám az igazi összeg nem publikus. A Világgazdaság csütörtöki számában azt írta, a piaci hírek szerint a részesedés nyolc milliárd forintért cserélt gazdát.

Horváth marad, Jaksitynak döntenie kell

A magyar tőzsde operatív vezetése kiváló munkát végzett - dicsértek az új tulajdonosok, utalva arra, hogy nem terveznek személycserét a vezérigazgatói poszton. Az elnöki tisztséget illetően leszögezték: a befektetők összesen 68 százaléka nem jogosít fel a váltásra (ehhez 75 százalékos szavazat mennyiség szükséges), így nem is gondolkodtak a kérdésen. Jaksity Györgynek kell arról döntenie, vállalja e az új körülmények között továbbra is tisztséget - fogalmazott Matthias Kunsch. Mint arról az Index is beszámolt, a tőzsde elnök ellenezte a külföldi tulajdonszerzést, tegnap óta azonban nem kommentálja a történteket. A befektetők az ugyancsak 68 százalékban tulajdonukba került Keller Rt., a tőzsde elszámoló házának különállását fontosnak tartják, ugyanakkor az érték és az árútőzsde integrációja mellett elkötelezettek. A BÁT-ban a HVB 75 százalékos tulajdonrészt szerzett.

Most tárgyalnak majd az együttműködésről

Többszöri kérdésfelvetés ellenére sem árultak el semmit a bécsi és a magyar tőzsde vezetői a börzék együttműködésének lehetőségéről, egyebek között arról sem, vajon biztosítják e majd a papírok kölcsönös hozzáférhetőségét. Mint Stefan Zapotocky elmondta, egy hirtelen jött lehetőséget ragadtak meg, ezért idejük sem volt tárgyalni a kérdésről, erre az elkövetkezendő hetekben kerül sor. Az osztrák tőzsde elnök elmondta: a két börzén forgó papírok együttes értékét az elkövetekezendő négy évben 100 milliárd euróra szeretnék növelni. Jelenleg a bécsi börze kapitalizációja 50-60, a budapestié 19 milliárd euró. Az üzletember szerint folyamatosan tárgyalnak a szlovén, a szlovák, cseh és lengyel tőzsdével a szorosabb együttműködésről. Utóbbi privatizációját meghirdette a lengyel kormány, azt, hogy a befeketői csoport kíván-e ott is tulajdon szerezni, egyelőre a jövő kérdésének mondták az érintettek. Zapotocky a börzék együttműködésétől az angol szász tőke és befektetői alapok érdeklődésének fokozódását várja a térség iránt.