Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ élvonalában a pesti tőzsde

2004.07.02. 08:11
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a világ negyedik legjobban teljesítő tőzsdéje volt az idei első fél évben. Európában ennél jobb teljesítményt csak az osztrák börze indexe nyújtott. Egyes elemzők szerint az index erősödése a második fél évben is folytatódhat.
Az év végéig további 10 százalékkal is erősödhet a Budapesti Értéktőzsde mutatója, ha az amerikai jegybank az idén "önmérsékletet" tanúsít, s nem emeli az alapkamatot 100 bázispontnál nagyobb mértékben - vélekedett Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője. Ha a Fed ennél komolyabb kamatemelést hajt végre, akkor a fejlődő piacok már nem lesznek annyira vonzóak a befektetők számára, amely a BUX gyengülését is okozhatja - tette hozzá. A jelenleginél mérsékeltebb indexnövekedésre számít a második fél évben Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője, de nem zárja ki a BUX esését sem, ha a Fed a vártnál - 50-100 bázispontnál - nagyobb mértékben változtat az alapkamaton.

Túlárazott papírok

Akadnak, akik pesszimistábban látják a budapesti börze második félévi teljesítményét. Rátkai Orsolya, az OTP Bank elemzője szerint a részvényindex értéke várhatóan már nem nő július és december között. A budapesti börzén kevés olyan papír forog, amely komolyabban meglódíthatná a BUX-ot, azok többsége (OTP, Mol, Matáv) pedig lassan közelít ahhoz a szinthez, amely már túlárazottnak tekinthető. Egy vártnál nagyobb mértékű hazai kamatcsökkentés, avagy egy jelentősebb akvizíció azonban javíthat a mutatón.

A Jukosz-botrány és a csatlakozás hatásai

Pletser Tamás a BÉT első félévi kiváló szereplését - közel 28 százalékos erősödést produkált - elsősorban a Jukosz-botránynak tulajdonítja. Az olajipari mamutcég adótartozásai miatt a befektetési alapkezelők a portfóliójukat némileg átrendezték, s Oroszország helyett más fejlődő piacokra, így Magyarországra koncentráltak. (Ennek köszönhető az is, hogy a moszkvai RTS index mintegy 22,5 százalékkal gyengült a második negyedévben.) Rátkai Orsolya az uniós csatlakozással is magyarázta a BUX jó teljesítményét. Mint fogalmazott, sok uniós pénzügyi szolgáltató azért fektetett magyar részvényekbe, mert belső szabályzataik ezt már lehetővé tették Magyarország csatlakozása miatt.

A régiós vezető szerep biztosnak tűnik

A BÉT régiós szinten is élen járt, a fundamentális okok mellett azért, mert a cseh és a lengyel börzét politikai botrányok fogták viszsza. Pletser Tamás ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezen két piac indexe a kilátásban lévő új részvénykibocsátások miatt a BUX-nál jobb teljesítményt nyújthat a második fél évben. Rátkai Orsolya viszont úgy véli: a prágai és a varsói tőzsde indexe már így is túlértékelt, ezért a budapesti börze megőrizheti vezető szerepét a régióban.