Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A világ élvonalában a pesti tőzsde

2004.07.02. 08:11
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a világ negyedik legjobban teljesítő tőzsdéje volt az idei első fél évben. Európában ennél jobb teljesítményt csak az osztrák börze indexe nyújtott. Egyes elemzők szerint az index erősödése a második fél évben is folytatódhat.
Az év végéig további 10 százalékkal is erősödhet a Budapesti Értéktőzsde mutatója, ha az amerikai jegybank az idén "önmérsékletet" tanúsít, s nem emeli az alapkamatot 100 bázispontnál nagyobb mértékben - vélekedett Pletser Tamás, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője. Ha a Fed ennél komolyabb kamatemelést hajt végre, akkor a fejlődő piacok már nem lesznek annyira vonzóak a befektetők számára, amely a BUX gyengülését is okozhatja - tette hozzá. A jelenleginél mérsékeltebb indexnövekedésre számít a második fél évben Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője, de nem zárja ki a BUX esését sem, ha a Fed a vártnál - 50-100 bázispontnál - nagyobb mértékben változtat az alapkamaton.

Túlárazott papírok

Akadnak, akik pesszimistábban látják a budapesti börze második félévi teljesítményét. Rátkai Orsolya, az OTP Bank elemzője szerint a részvényindex értéke várhatóan már nem nő július és december között. A budapesti börzén kevés olyan papír forog, amely komolyabban meglódíthatná a BUX-ot, azok többsége (OTP, Mol, Matáv) pedig lassan közelít ahhoz a szinthez, amely már túlárazottnak tekinthető. Egy vártnál nagyobb mértékű hazai kamatcsökkentés, avagy egy jelentősebb akvizíció azonban javíthat a mutatón.

A Jukosz-botrány és a csatlakozás hatásai

Pletser Tamás a BÉT első félévi kiváló szereplését - közel 28 százalékos erősödést produkált - elsősorban a Jukosz-botránynak tulajdonítja. Az olajipari mamutcég adótartozásai miatt a befektetési alapkezelők a portfóliójukat némileg átrendezték, s Oroszország helyett más fejlődő piacokra, így Magyarországra koncentráltak. (Ennek köszönhető az is, hogy a moszkvai RTS index mintegy 22,5 százalékkal gyengült a második negyedévben.) Rátkai Orsolya az uniós csatlakozással is magyarázta a BUX jó teljesítményét. Mint fogalmazott, sok uniós pénzügyi szolgáltató azért fektetett magyar részvényekbe, mert belső szabályzataik ezt már lehetővé tették Magyarország csatlakozása miatt.

A régiós vezető szerep biztosnak tűnik

A BÉT régiós szinten is élen járt, a fundamentális okok mellett azért, mert a cseh és a lengyel börzét politikai botrányok fogták viszsza. Pletser Tamás ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ezen két piac indexe a kilátásban lévő új részvénykibocsátások miatt a BUX-nál jobb teljesítményt nyújthat a második fél évben. Rátkai Orsolya viszont úgy véli: a prágai és a varsói tőzsde indexe már így is túlértékelt, ezért a budapesti börze megőrizheti vezető szerepét a régióban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!