Klaudia
-3 °C
3 °C

A bankok nyertek a kamatemelésen

2003.07.14. 10:40
A jegybank júniusi, három százalékpontos kamatemelését a bankok általában nem követték teljes mértékben. A jellemző változtatás a pénzintézeteknél két százalék közelében van. Akadtak olyan bankok is, amelyek késéssel vagy még egyáltalán nem emeltek. Sőt, a Kereskedelmi és Hitelbank júniusban még csökkentett is a betétek kamatain.
Túlzás lenne azt állítani, hogy a kereskedelmi bankok nagyon megerőltették volna magukat, hogy kövessék a júniusi kétszeres jegybanki kamatemelést. A kamatlépések előtti betéti kamatszintekkel összehasonlítva a mostani banki ajánlatokat, úgy tűnik: a háromszáz bázispontos drágulást leginkább csak valamely akció esetén voltak hajlandók teljes mértékben követni a pénzintézetek saját ajánlataik összeállításakor.

Két százalék körüli átlagos emelés

Az általános kamatemelési mérték nagyjából 2 százalékpont közelében van, ám ez is meglehetősen szórt: 12 hónapos lekötésre csak az ING és a Konzumbank mert 2 százaléknál komolyabb kamatemeléssel élni, míg a Raiffeisen és az MKB alulról súrolta ezt a szintet, 1,95, illetve 1,85 százalékkal.

Vannak persze olyan bankok, amelyeket a jelek szerint nem zavar a makrogazdasági vihar. Egyáltalán nem nyúlt a kamatokhoz a Hanwha Bank, s egyetlen akciós kamatszinttől eltekintve az Erste sem. Igen lomhán lépett az OTP is, a legnagyobb lakossági bank csak mától - közel egy hónapos késéssel - kezdi alkalmazni a magasabb betéti kamatokat.

A K&H-nál a meglévő kamatot is sokallták

A non plus ultra azonban kétségtelenül a Kereskedelmi és Hitelbank: a pénzintézetnél épp a júniust találták a legalkalmasabbnak arra, hogy csökkentsék (!) a lekötött betétek kamatszintjét. A megoldás egyszerű: a bank már csak a Trezor lekötött betéti kamatszinteket közli, a számlán lekötött betétek (korábban némileg magasabb) kamatajánlatait mintha elsöpörte volna a történelem - sehol nem találjuk.

A változtatásnak köszönhetően a K&H-nál immár a 3 hónapos betéti kamatok is beestek a Megtakarítási forintszámla 5 százalékos maximális kamata alá, noha minden jel arra mutat, hogy a hazai pénzintézetek épp ebben az időtávban találták meg a legoptimálisabb versenylehetőséget a betétgyűjtés terén.

Három bank kilenc százalék fölött

Ezen a soron találjuk ugyanis a legmagasabb egyedi kamatajánlatokat, igaz, a jelenlegi legmagasabb kamatszint, a Raiffeisen - 5 millió forint feletti betétek 90 napos elhelyezésére szolgáló - 9,1 százalékos ajánlata is 40 bázisponttal múlja alul a jegybanki alapkamat szintjét. (Június 10-én az akkor ugyancsak vezető lekötési ajánlatával még az MNB alapkamatával megegyező, 6,5 százalékos kamatszintet ajánlott a betéteseknek a Raiffeisen.)

Kilenc százalék feletti kamatot a Raiffeisenen kívül egyedül az Erste ajánl, ám, mint már említettük, a pénzintézet megelégedett azzal, hogy egyedül a 3 hónapos futamidejű, ismétlődő betétlekötésre fizetett, kamatprémiumos akciós betétjének kamatszintjét emelje meg. Egyéb lekötési időkre hozzá sem nyúlt a kamatokhoz.

Kilencszázalékos éves kamat érhető el az ÁÉB Változó hozambetétjével is, s itt már az 5 millió forint alatti megtakarítással rendelkezők is harcba szállhatnak. Ezzel a kamatszinttel ugyanakkor a pénzintézet nyerte a legnagyobb kamatlépésért kiírt versenyt: a kimagasló szinthez az ajánlat 3,25 százalékpontos emelésére volt szükség.

OTP-kamat hat százalék alatt

Nem elhanyagolható a CIB 5 millió forint feletti nyolcszázalékos ígérete sem - ám ezt követően a többi bank ajánlata már nemigen merészkedik 7,5 százalék fölé. Az ennél rövidebb futamidejű, 1 hónapos betétek terén az - egyébként teljes kínálatát alaposan átrendező - ING tört az élre: a holland pénzintézet közel 3 százalékponttal ugrasztotta meg a 30 napos betétek kamatszintjét, s így az általa kínált 8,16 százalék több mint 40 bázisponttal vezeti a hasonló termékek versenyét.

A legkomolyabb vetélytársnak ezen a piacon a Konzumbank és az MKB számít. Bár ajánlatát a Konzumbankhoz (és a Citibankhoz) hasonlóan egyből 250 bázisponttal emelte az OTP is, a 30 napra elérhető 5,9 százalékos maximális kamat csak a 15. helyre jó az általunk vizsgált bankok között.

A magas kamatszint csak átmeneti?

Leginkább az éves lekötéseken tapasztalható, hogy a bankok sem tartják véglegesnek a jelenlegi állapotot, épp ezért igencsak csínján bánnak a 12 hónapos ajánlataikkal. Bár a legnagyobb, 2,12 százalékos lépés az ING nevéhez fűződik, a legmagasabb kamat a Raiffeisené, ahol 5 millió forintunk 8,1 százalékot fial. Jól szerepel az összehasonlításban a daewoos időkben rendre a betéti kamatajánlatok topterületein vitézkedő KDB Bank és az ÁÉB is.

Többen azonban e téren már egyáltalán nem kívántak versenybe szállni: az 1 és 3 hónapos lekötések terén 2,5, illetve 2,2 százalékos kamatemeléssel élő Citibank itt csak jelképes, 10 bázispontos emelést jelentett be, míg a rövidebb futamidőkre betéti kamatajánlatát egységesen drágító Inter-Európa Bank nem változtatott a júniusi, 5,5 százalékos szinten. Ezzel csak olyan versenytársakat tud megelőzni a rangsorban (Hanwha, Erste, K&H, IC Bank), akik, mint láttuk, összességében igen visszafogottan reagáltak a jegybanki kamatváltozásokra.