Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Hol kössük le a pénzünket?

2005.06.01. 14:28
A sorozatos kamatvágásokat követően nem meglepő, hogy a lekötött betétek kamatai is számottevően mérséklődtek az elmúlt hónapokban. Míg márciusban akadt 9 százalék körüli ajánlat is, addig mostanra meg kell elégednünk a maximális 7.55 százalékkal. Erre is csak két vizsgált esetben és csakis a legjobb ajánlatot választva van lehetőségünk.

Jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok a lekötött betétek piacán a Portfolio.hu legutóbbi körképének elkészítése óta. A most publikált összeállításból kiderül, melyik bank milyen területre fókuszál, melyik esetben hol éri meg lekötni pénzünket.

A nyolc egymást követő folyamatos kamatcsökkentést követően elképzelhető, hogy júniusban megszakad a sorozat. Ugyanakkor elképzelhetők az elkövetkező hónapokban várható, ismét csökkenő infláció miatt további, korábban nem várt kamatcsökkentések is. Az eddig jellemzően 7 százalék körülire tett év végi kamatszint lefelé módosulhat.

Három összeg, kilenc bank

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 000, 3 000 000 és 8 000 000 forint, melyeket 1, 3, 6 és 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni. A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, ErsteBank, Raiffeisen, ÁÉB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben az éppen aktuális ajánlatokat vettük górcső alá, így előfordulhat, például a Raiffeisen esetében, hogy a közölt kamatokat a június 1-jéig tartó akció keretében hirdették meg.

Kevés pénzzel Raiffeisen

A 800 ezer forintos mezőnyben továbbra is a Raiffeisen dominál, a korábbi körképhez képest azonban feljött az ErsteBank és a CIB is. A Raiffeisen 1 hónapra 6,75 százalék, 3 hónapra 6,55 százalék, 6 hónapra 6,05 százalék éves kamatot ígér, és ezekkel mindhárom szegmensben az első, igaz, előnye csak 0,05-0,31 százalékpont a második helyen lévőkkel szemben. Éves lekötésre viszont a CIB ajánlott, igaz a 6 százalékos kamat csak 0,05 százalékponttal magasabb a Raiffeisen 5,95-ös ajánlatánál.

Hárommillióval MKB vagy Erste

Nem meglepő, hogy továbbra is tartja magát a megállapítás, mely szerint a nagyobb megtakarítást magasabb kamatokkal honorálják a bankok, a futamidő növekedésével azonban csökkenő kamatokra számíthatunk. Márciusban csak 0,25 százalékponttal számíthattunk magasabb kamatra a 3 000 000 után, mint a 800 000 esetében. A különbség mostanra ismét kiszélesedett és a legtöbb esetben meghaladja a tavaly nyári 0,5 százalékpontot is.

A márciusi összeállítással összevetve figyelemre méltó, hogy a Raiffeisent letaszította a trónról az ErsteBank. Egy hónapos időtávon azonban továbbra is az MKB nyújtja a legjobb ajánlatot. Ez 7,55 százalék, ami 0,25 százalékponttal nagyobb az Erste ajánlatánál. A 3, 6 és 12 hónapos lekötések esetén viszont már az Erste a nyerő a maga 7,25, 6,75 és 6,5 százalékos ajánlatával, igaz, utóbbi időintervallumon holtversenyben áll vele a CIB.

Hova vigyek nyolcmilliót?

A 8 000 000 forint lekötéséért zajló MKB-Raiffeisen versenyfutásban utóbbit itt is az ErsteBank váltotta fel, és a június elsején életbe lépett kamatkondíciókkal a CIB is csatlakozott. Egy hónapos lekötésnél az MKB évi 7,55 százalékot ad, 3 hónaposnál az Erstebank 7,4 százalékot. A 6 és 12 hónapos lekötés az Erste és a CIB holtversenyét hozta 7 és 6,75 százalékos éves kamatokkal; a második-harmadik helyen az MKB és a Raiffeisen zárt.