Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Nagyon kell a pénzünk a bankoknak

2008.01.14. 06:19
Januárban is folytatódik a bankok tavaly év végén indított betétakció-hulláma, amit akkor az év végi eredmények kifényesítése és az őszi betétállomány-visszaesés indokolt.

Az idén a subprime válság közvetett hatásai hozhatják magukkal a kedvezményes ajánlatokat, várhatóan nem csak az év első hónapjában. Az amúgy is egyre általánosabb lekötött-, illetve kombináltbetét-akciók az idén még gyakrabban csábíthatják az ügyfelet, hiszen az amerikai jelzálogpiaci válság közvetett hatásai a magyar piacot is érinthetik: szakértők szerint a forráshoz jutás szinte lehetetlen, de mindenképp egyre nehezebb lesz. Ez egyrészt a forrásköltségek emelkedésével (és azok árának beépülésével a különböző termékekbe) jár majd, másrészt a bankoknak igyekezniük kell máshonnan forrást szerezni, így elsősorban a betételhelyezésekből.

Betétlekötő akciós ajánlatokból most sincs hiány, néhány kivételtől eltekintve szinte az összes hitelintézetnek van aktuális, kedvezményes kínálata. Ezek a jelenlegi kamatkörnyezetben ugyan nem számítanak rossznak, de túl jónak sem. A nagybetűkkel hirdetett kamatokhoz ugyanis sűrű feltételrendszer párosul: általában csak akkor érvényesek, ha az ügyfél friss pénzt visz a bankba, vagy növeli megtakarításait; bankszámlájára utaltatja fizetését, és több beszedési megbízást is ad; havonta többször használja bank-, illetve hitelkártyáját; emellett az akciós kamatok az esetek többségében csak az első kamatperiódusra, a lekötés első néhány hónapjára érvényesek.

Ajánlatok

Az Allianz Bank aktuális ajánlata az egyre népszerűbb kombinált megtakarítási terméket népszerűsíti, amelynek egyik része lekötött betét, a másik egy egyszeri díjas unit-linked életbiztosítás. A betéti rész aktuális kamata az első 2 hónapra évi 12,50 százalék.

A CIB hagyományos, 3 hónapos forintbetéteit kínálja akciósan évi 9 százalékos kamattal, amennyiben az ügyfél növeli a banknál elhelyezett megtakarítása összegét. A Citibank 7-12 százalékos akciós kamatokat hirdet aktuális ajánlataiban: 12 százalék befektetési jeggyel kombinált betétlekötés esetén jár, ha az ügyfél friss pénzt visz a bankba, 10 százalék meglévő megtakarítás esetén, 7 pedig a hagyományos lekötött betétre.

Az Erste Bank 11, 9 és 8 százalékos akciós kamatokat ígér, az MKB Hozamsuli ajánlata november 19-től visszavonásig érvényes, míg a Raiffeisen Bank Pénzkeltető kombinált terméke évi 10 százalékos kamatot ígér az ügyfeleknek. Az OTP év végi megtakarításösztönző programját január 2-ától meghosszabbította, így hónap végéig kínálja kedvezményes termékét. Az akciókban 3 hónapra, fix kamatozással, folyamatos (kamat nélküli vagy kamattal növelt) lekötéssel lehet betétet elhelyezni, a további feltételek teljesítése mellett pedig akár 8 százalékos éves kamat is elérhető.  • Vennék
  • Hírek