Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az anonim betétállomány háromnegyedét nevesítették

2002.09.15. 10:51
Az év első hét hónapjának adatai azt mutatják, hogy változatlan intenzitással folyik az anonim betétek nevesítése, ez év július végéig az ilyen betétállomány értékének mintegy háromnegyed részét alakították át névreszólóvá - mondta Balogh László, a pénzmosás elleni tevékenység koordinálásával megbízott kormánybiztos az MTI-nek.
A kormánybiztos elmondta: az első héthavi adatok tükrében a már átalakított 340 milliárdnyi betét után még 109 milliárd forint összegű anonim betét nevesítése van hátra. Ez év július végéig 2,1 millió betétet írtak át névre szólóvá a különböző hitelintézetek, ami az összes névre szóló és anonim betét együttes számának 38 százalékát jelentette. Az adatok azt mutatják, hogy a januári átlagosan 86 ezer forintos egy betétre jutó megtakarítás július 31-ére lecsökkent 34 ezer forintra.

Kis összegű betétek

A folyamat igazolta azt a "prekoncepciót", hogy az anonim betétek nem igazán nagy összegű megtakarítások. Az átalakított betétek átlagos értéke ugyanis 170 ezer forint volt. A nevesített 2,1 millió, előzőleg nem névre szóló betétből mindössze 3 ezer olyat találtak a hatóságok, amelyek ötmillió forint feletti megtakarításra vonatkoztak.

A kormánybiztos hozzátette: valószínűleg lassulni fog a betétek további átalakítása. Arra nem lehet számítani, hogy a teljes, nem nevesített állományt átalakítják, hiszen néhány kisösszegű "jeligés" takarék valószínűleg már elveszettnek mondható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!