Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lekötés nélkül leolvadhat a folyószámlánk

2004.02.03. 09:18
Érintetlen folyószámlánk is zsugorodhat hónapról hónapra, hiszen a lekötés nélküli számla gyakran jelképes, néhány tizedespontnyi kamata ritkán fedezi a költségeket. A lakossági bankszámlanyitás általában díjmentes, de a fix költségek emelkednek.
A bankok januárban emelték a folyószámlák után számított költségeket. Egyes pénzintézeteknél - köztük az OTP Banknál a számlavezetési díj, a csoportos beszedési megbízás, a készpénzfelvétel költsége lett magasabb, másutt - például a Budapest Banknál - az átutalásért kért összeg lett nagyobb. A pénzintézetek ugyanakkor szűkmarkúan mérik a folyószámlák nem lekötött részére számított kamatokat. A többnyire egyszázalékos vagy az alatti kamatok jobbik esetben is csak a folyószámlával kapcsolatos költségek semlegesítéséhez elegendőek.

Olvadó betétek

Ha az elhelyezett összeg csak néhány tízezer forint, és azt tulajdonosa nem gyarapítja vagy köti le, könnyen előfordulhat, hogy hónapról hónapra olvadó bankszámla birtokosa lesz. A hitelintézetek egy része a folyószámlákon elhelyezett, nem lekötött betéteknél is alkalmaz értékhatárokat, de a nagyobb összegeknél sem gavalléros. Az OTP Bank például ötszázezer forint feletti összegnél 0,25 százalékponttal emeli meg a lakossági ügyfeleknek jóváírt kamatot. Az ING díjszabása még figyelemreméltóbb: ötszázezer forint alatt 0,76 százalék, felette viszont ennek duplája, 1,52 százalék az elhelyezett összeg után járó éves kamat.

Nehéz eligazodni a bankok által meghatározott lakossági folyószámla-kondíciók között, a hitelintézetek ugyanis a szokásosnál is változatosabb módszerekkel szedik be a szolgáltatás árát. Az egyetlen hasonlóságot a kivétel nélkül díjmentes számlanyitás jelenti a konkurensek ajánlatai között.

Fix összeg

A hitelintézetek többsége havi fix számlavezetési díjat kér az ügyféltől, amely többnyire néhány száz forintos tételt jelent: néhány bank zárlati díjként szedi be gyakorlatilag ugyanezt a tételt. Az ING Bank árazása kissé eltér a megszokottól: a számlavezetés díjánál is sávokat alkalmaz. Havi minimum négyszázezer forintos, átlagos egyenlegbetéti portfóliónál pedig már ingyen vezeti a folyószámlát. A számlakivonat kiküldéséért általában nem számítanak fel különdíjat a bankok, ám több hitelintézetnél is kikötésként szerepel a havi egy alkalom.

Az OTP akkor számol fel díjat a számlakivonatért, ha azt külföldre kell postázni az ügyfélnek. A számlához kapcsolódó igazolásokért szinte kivétel nélkül díjat számolnak fel a hitelintézetek, ám a tarifa több banknál is darabonként, vagy oldalanként értendő. A pénztárnál történő készpénzfelvételt általában szintén díj ellenében végezhetik az ügyfelek, amely legtöbbször fix forintöszszegből és néhány százalékpontnyi jutalékból tevődik össze.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft