Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Gazdát cserél a West End és a Pólus

2003.02.15. 14:40
A vevő a beruházások atyja és eddigi résztulajdonosa Demján Sándor, valamint a magyar származású kanadai befektető, Peter Munk. A két ismert üzletember konzorciuma a kanadai TrizecHahn csoporttól, az EBRD-től és az amerikai AIG biztosítócégtől veszi meg a három bevásárlóközpontot.
Új tulajdonosokhoz kerül a főváros a West End City Center (WECC) és az épületben levő Hilton Hotel, valamint a rákospalotai és a pozsonyi Pólus és kiegészítő épületei - értesült a Magyar Hírlap. A vevő Demján Sándor és kanadai partnere, Peter Munk. A legnagyobb közép-európai ingatlanüzletet az OTP Bank finanszírozta.

Hatszázmillió euró

A Trigránit Fejlesztési Rt. ingatlanjainak eladásáról a fő tulajdonos Trizec még 2000-ben döntött. A gigantikus ingatlancsomagban az 1996 októberében megnyílt, 56 ezer négyzetméteres budapesti Pólus és a csaknem ilyen nagyságú pozsonyi bevásárlóközpont mellett az 1999-ben átadott WECC szerepelt. Ezek együttesen mintegy százmilliárd forintba kerültek a beruházóknak. Ebből a WECC egymaga negyvenmilliárd forintot tett ki. A három nagyberuházás jelenlegi értékét mintegy 600 millió euróra teszik.

A most bejelentett ingatlankivásárlással párhuzamosan sor került a Trigránit fejlesztés alatt álló vagyonelemeinek eladására is. Ebből a Trizec 50 százalékos részét Demján Sándor és cége vette meg, a fennmaradó részt az EBRD és az AIG vásárolta meg. Ez a "csomag" tartalmazza a budapesti Millenniumi Városközpont vegyes használatú területeit, ahol a kulturális tömb építkezése már megkezdődött és a pozsonyi Pólus mellett épülő irodakomplexumot is.

A napilap szerint a tranzakció eredményeként a Demján Sándor által ellenőrzött vállalat tulajdonrésze 70 százalék, az EBRD-é és az AIG-é pedig együttesen 30 százalék lett. A Trigránit közleménye hangsúlyozza, hogy a kétlépcsős ügylet eredményeként friss tőkével erősödik meg a Trigránit, amely így képes agresszív regionális fejlesztési terveit gyorsabb ütemben végrehajtani. A cég a térségben hárommilliárd euró értékű beruházását a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák állammal közösen kívánja megvalósítani.