Benedek
-4 °C
5 °C

Százmilliárd forintnyi bevételt várnak az ingatlanadóból

2006.10.13. 17:11
Akár 100-110 milliárd forint bevételhez jutna a költségvetés, ha a 10 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra 0,5 százalékos adót vetnének ki - mondták az MTI által megkérdezett elemzők.

A magyarországi lakóingatlan-vagyon értéke 40 ezer milliárd forint, de a bevezetendő ingatlanadó valószínűleg csak az átlagosnál értékesebb ingatlanokra terjed majd ki - fogalmazott Heim Péter. Az Aegon Magyarország vezető közgazdásza egyetért az ingatlanadó bevezetésével, és úgy véli, 110 milliárd forint körüli bevételre tehet szert a költségvetés, ha annak mértéke 0,5 százalék.

"Ha az ipari ingatlanokra, azaz a cégek által építtetett, illetve használt ingatlanokra is kiterjesztik az ingatlanadót vagy építményadót, akkor az említett 110 milliárd forint akár 150 milliárdra is nőhet" - magyarázta Heim Péter, hozzátéve, hogy az ilyen típusú ingatlanok értéke 30 ezer milliárd forintra tehető.

Csak elnagyolt, becsült összegeket lehet prognosztizálni, de a legvalószínűbbnek látszó érték 100-110 milliárd közé esik - jelezte Vojnits Tamás. Az OTP Bank vezető elemzője is abból indult ki, hogy az adó mértéke 0,5 százalék lehet, és 9,5 millió forint feletti lakóingatlanokra vetik ki.

Az ingatlanadó létjogosultságát senki sem vitatja, a szakmai közvélemény ugyanakkor az adónemet az adórendszer-változtatás keretében képzeli el - mondta Vojnits Tamás. Az elemző egyetért azokkal, akik az élőmunka költségének csökkentését összekapcsolják a vagyoni típusú adók növelésével.

Az OTP Bank 2006 elején végzett számításokat az ingatlanadóval kapcsolatban, ami azt mutatta, hogy 0,5 százalékos adókulcs esetén 2007-ben a GDP 0,3 százaléka, 2008-2009-ben, amikor már a kiskapukat is sikerül törvényi szabályozással bezárni, a GDP 0,6 százaléka folyhat be az ingatlanadóból - magyarázta az OTP Bank vezető elemzője. Ez összegszerűen 135-140 milliárd forintot jelentene.