Emma
9 °C
26 °C

Rekord számú bevásárlóközpont nyílt

2006.11.07. 00:45
Az idén és 2007-ben rekord számú bevásárlóközpont nyílik Európában. Magyarországon jelenleg 224 ezer négyzetméter bevásárlóközpont fejlesztés folyik, ez elmarad az európai átlagtól.

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó kutatása szerint rekord mértékű 13,8 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont terület nyílik Európában az ideién és 2007-ben. A Cushman & Wakefield által készített az "Európai Bevásárlóközpontok Fejlődése" kutatás szerint a bevásárlóközpontok bruttó bérelhető területe meghaladja a 100 millió négyzetmétert és eléri a 107 millió négyzetmétert Európában 2007. év végéig.

John Strachan, a Cushman & Wakefield nemzetközi kiskereskedelmi üzletág vezetője szerint a 100 millió négyzetméteres küszöb átlépése történelmi pillanat lesz a kiskereskedelem számára, hiszen a bevásárlóközpont a mindennapi élet fontos része lett Európa-szerte.

Boris van Haare Heijmeijer, a Cushman & Wakefield európai bevásárlóközpont üzletág vezetöje hozzáfűzte: Közép és Kelet Európa fejlődő országaiban növekszik az új területek aránya a legnagyobb mértékben, de Nyugat-Európa érettebb piacai is nagymértékű fejlödést tapasztalhatnak, hiszen a fejlesztök, a bérlők és a fogyasztók növekvő idényeihez igazodva megváltoztatják a bevásárlóközpontok koncepcióját.

Magyarországon jelenleg 224 ezer négyzetméter bevásárlóközpont fejlesztés folyik, mely elmarad az európai átlagtól. Ez azért is különös, mert hazánkban az ezer főre jutó bevásárlóközpont terület nagysága is az európai átlag alatt van - nyilatkozta Szabó Viktória vezető tanácsadó.

Az átadásra kerülő új területek nagysága szerint, a meglévő területek bővítését is beleértve, az országok közül Oroszország áll az első helyen, melyet Lengyelország és Olaszország követ. Oroszország megközelítőleg 1,5 millió négyzetméter új terület nyitással számol 2006. második félévben és 2007-ben. Az egyik legaktívabb fejlesztő a svéd kiskereskedelmi csoport, az IKEA, mely 2006. utolsó negyedévében öt Mega Mall-t nyit Jekatyerinburg és Nyizsnyij Novgorod városokban, Szentpétervár Dybenko és Parnas kerületeiben, továbbá Moszkva Belaya Dacha kerületében.

További jelentős moszkvai fejlesztés, melynek átadása 2007. év vége előtt esedékes, a koreai Lotte Group által a Garden Ring és a Novy Arbat kerületek találkozásánál épülő üzleti központ, mely 18.000 m2 kiskereskedelmi területet tartalmaz.

Az átadásra kerülő bevásárlóközpont területek százalékos növekedésében Bulgária és Románia vezeti a listát közel 150 százalékos emelkedéssel. Mindkét ország a tervek szerint 2007-ben csatlakozik az Európai Unióhoz. Bulgária 7,5 millió fös piacán 98 ezer négyzetméret új bevásárlóközpontot terveznek megnyitni 2006. és 2007 évben. Románia viszont a 22 millió fős lakósságával a második legnagyobb középkelet-európai EU ország lesz Lengyelország után, ahol előre láthatóan 470 ezer négyzetméternyi fejlesztés nyilik majd meg.

A legfontosabb fejlesztések közé tartozik a román Baneasa Investment által Bukarestben épített 55 ezer négyzetméteres Baneasa Shopping City kiskereskedelmi fejlesztés, az osztrák Raiffeisen által Bukarestben épített 33 ezer négyzetméteres Floreasca City Center kiskereskedelmi fejlesztés, és a középeurópai fejlesztö, a TriGranit által Kolozsváron épített 62 ezer négyzetméteres Polus Center.