Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mol-biodízel állati zsiradékból is

2006.07.28. 09:03
Bioüzemanyag gyártására szövetkezett a Mol a Rossi Biofuel Zrt.-vel. Az olajtársaság komáromi telephelyén kialakítandó biodízelüzem a jövő év végén kezdi meg a termelést, repcét, napraforgót és sütőolajat alkalmaz majd a biokomponens előállításához, de alkalmas lesz állati zsiradék felhasználására is.

Huszonöt százalék plusz egy részvénynek megfelelő tulajdonrészt kíván vásárolni a Rossi Biofuel Zrt.-ben a Mol Zrt. A társaság tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentés szerint a Mol július 27-én írt alá előzetes megállapodást a tulajdonos Rossi Beteiligungs GmbH-val, amelynek értelmében a magyar olajtársaság névértéken történő alaptőke-emelés révén jut részesedéshez a Rossi Biofuelben.

A bővülő piacon nemcsak vesz, be is fektet

A Mol a bioüzemanyagok nemzetközi piacának gyors bővülése miatt döntött úgy, hogy befektetőként is szerepet vállal a - gázolajhoz keverhető - biodízel előállításában. A magyar olajtársaság a közelmúltban már aláírt egy beszállítói szerződést a Rossi Biofuel Zrt.-vel, miután összesen hét cég ajánlatát fogadta el a biodízel-termeléshez szükséges növényi alapanyagok beszerzésére kiírt tenderén.

A tervek szerint a vállalkozás a Mol komáromi telephelyén épít fel egy új üzemet a magyar olajtársaság igényeinek kielégítésére. A létesítmény várhatóan 2007 negyedik negyedévében kezdi meg a működését, s névleges kapacitása el éri majd az évi 150 ezer tonnát, amelynek nagy részét közvetlenül a Mol fogja megvásárolni.

Az üzem repcét, napraforgót és használt sütőolajat használ majd fel a biokomponens előállításához. A Mol komáromi üzeme a vízi és vasúti szállítási lehetőségek, illetve a százhalombattai finomítóhoz vezető csővezeték miatt ideális helyszín - jegyezte meg a fejlesztési igazgató.

Hegedűs Dezsőné, a Rossi Biofuels Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy az üzem szükség esetén állati zsiradékokat is képes lesz felhasználni. A termelés során melléktermékként keletkező glicerinről égetéssel gyógyszer- vagy más ipari felhasználással gondoskodnak. A gyáregység az előzetes tervek szerint 35-50 embernek ad munkát. A végleges terveket várhatóan hamarosan elfogadják.

2010-ig 5,75 százalék

Az Európai Unió 2003/30/EC direktívája értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a piacaikon értékesített motorikus üzemanyagokban a biokomponensek aránya 2010-ig elérje az 5,75 százalékot. A tagországokban a kormányok különböző eszközökkel támogatják az ezzel kapcsolatos programok megvalósulását.

Hazánkban - az Országgyűlés döntése értelmében - a bioüzemanyagok elterjedését az eltérő jövedéki adó révén ösztönzik úgy, hogy 2007-2008-tól anyagi szankciókra számíthatnak mindazok a forgalmazók, akik nem lépnek ebbe az irányba. Ugyanis a motorbenzinnél 2007 júniusától, a gázolajnál pedig 2008 januárjától literenként nyolc forinttal több jövedéki adót kell fizetniük azoknak a forgalmazóknak, amelyek üzemanyagában a biorészarány nem éri el a 4,4 százalékot.

A benzin gyártása során felhasználható bioetanol beszerzésére a Mol már tavaly lefolytatott egy hasonló pályáztatást, s évi 50 ezer tonna növényi alapanyagú alkoholszármazék vásárlására kötött megállapodást a kiválasztott beszállítókkal. Ennek eredményeképpen a társaság 2005 nyarán kezdte meg a bioetanolból készülő - oktánszámnövelő - etil-tercier-butil-éter (ETBE) belekeverését az üzemanyagokba, s ma már a Mol által forgalmazott benzinben a növényi alapanyagok aránya közel két százalékot ér el.

Az European Biodiesel Board adatai szerint Magyarország az Európai Unió tagállamai között tavaly csak a 17. helyen kullogott a biodízelgyártó kapacitások nagyságát tekintve, igaz, a következő néhány évben jelentős felfutás prognosztizálható. Az elmúlt hónapokban biodízel- és bioetanol-gyártást célzó beruházások egész sorát jelentették be, amelyek értéke együttvéve meg fogja haladni a 100 milliárd forintot.