Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Mol-biodízel állati zsiradékból is

2006.07.28. 09:03
Bioüzemanyag gyártására szövetkezett a Mol a Rossi Biofuel Zrt.-vel. Az olajtársaság komáromi telephelyén kialakítandó biodízelüzem a jövő év végén kezdi meg a termelést, repcét, napraforgót és sütőolajat alkalmaz majd a biokomponens előállításához, de alkalmas lesz állati zsiradék felhasználására is.

Huszonöt százalék plusz egy részvénynek megfelelő tulajdonrészt kíván vásárolni a Rossi Biofuel Zrt.-ben a Mol Zrt. A társaság tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentés szerint a Mol július 27-én írt alá előzetes megállapodást a tulajdonos Rossi Beteiligungs GmbH-val, amelynek értelmében a magyar olajtársaság névértéken történő alaptőke-emelés révén jut részesedéshez a Rossi Biofuelben.

A bővülő piacon nemcsak vesz, be is fektet

A Mol a bioüzemanyagok nemzetközi piacának gyors bővülése miatt döntött úgy, hogy befektetőként is szerepet vállal a - gázolajhoz keverhető - biodízel előállításában. A magyar olajtársaság a közelmúltban már aláírt egy beszállítói szerződést a Rossi Biofuel Zrt.-vel, miután összesen hét cég ajánlatát fogadta el a biodízel-termeléshez szükséges növényi alapanyagok beszerzésére kiírt tenderén.

A tervek szerint a vállalkozás a Mol komáromi telephelyén épít fel egy új üzemet a magyar olajtársaság igényeinek kielégítésére. A létesítmény várhatóan 2007 negyedik negyedévében kezdi meg a működését, s névleges kapacitása el éri majd az évi 150 ezer tonnát, amelynek nagy részét közvetlenül a Mol fogja megvásárolni.

Az üzem repcét, napraforgót és használt sütőolajat használ majd fel a biokomponens előállításához. A Mol komáromi üzeme a vízi és vasúti szállítási lehetőségek, illetve a százhalombattai finomítóhoz vezető csővezeték miatt ideális helyszín - jegyezte meg a fejlesztési igazgató.

Hegedűs Dezsőné, a Rossi Biofuels Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy az üzem szükség esetén állati zsiradékokat is képes lesz felhasználni. A termelés során melléktermékként keletkező glicerinről égetéssel gyógyszer- vagy más ipari felhasználással gondoskodnak. A gyáregység az előzetes tervek szerint 35-50 embernek ad munkát. A végleges terveket várhatóan hamarosan elfogadják.

2010-ig 5,75 százalék

Az Európai Unió 2003/30/EC direktívája értelmében a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a piacaikon értékesített motorikus üzemanyagokban a biokomponensek aránya 2010-ig elérje az 5,75 százalékot. A tagországokban a kormányok különböző eszközökkel támogatják az ezzel kapcsolatos programok megvalósulását.

Hazánkban - az Országgyűlés döntése értelmében - a bioüzemanyagok elterjedését az eltérő jövedéki adó révén ösztönzik úgy, hogy 2007-2008-tól anyagi szankciókra számíthatnak mindazok a forgalmazók, akik nem lépnek ebbe az irányba. Ugyanis a motorbenzinnél 2007 júniusától, a gázolajnál pedig 2008 januárjától literenként nyolc forinttal több jövedéki adót kell fizetniük azoknak a forgalmazóknak, amelyek üzemanyagában a biorészarány nem éri el a 4,4 százalékot.

A benzin gyártása során felhasználható bioetanol beszerzésére a Mol már tavaly lefolytatott egy hasonló pályáztatást, s évi 50 ezer tonna növényi alapanyagú alkoholszármazék vásárlására kötött megállapodást a kiválasztott beszállítókkal. Ennek eredményeképpen a társaság 2005 nyarán kezdte meg a bioetanolból készülő - oktánszámnövelő - etil-tercier-butil-éter (ETBE) belekeverését az üzemanyagokba, s ma már a Mol által forgalmazott benzinben a növényi alapanyagok aránya közel két százalékot ér el.

Az European Biodiesel Board adatai szerint Magyarország az Európai Unió tagállamai között tavaly csak a 17. helyen kullogott a biodízelgyártó kapacitások nagyságát tekintve, igaz, a következő néhány évben jelentős felfutás prognosztizálható. Az elmúlt hónapokban biodízel- és bioetanol-gyártást célzó beruházások egész sorát jelentették be, amelyek értéke együttvéve meg fogja haladni a 100 milliárd forintot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!