Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Itthon büntetik a biodízel használatát

2005.11.02. 12:24
Németországban kedvezményekkel támogatják a használatát, Magyarországon büntetik az étolajból készült olcsóbb biodízelt. Aki itthon étolajat önt autója tankjába, jövedékiadó-csalást követ el, és büntetésre számíthat.
Németországban kedvezményekkel segítik a biodízel használatát, hiszen jó az autósnak és jó a növénytermesztőnek. Franciaországban is egyre többen vannak, akik a drága üzemanyag miatt növényi olajjal töltik tele autójuk tankját - igaz itt egyelőre törvénytelenül. Az Egyesült Államokban a legtöbben egyenesen az éttermekből szerzik be a már felhasznált olajat az autójukhoz.

Olcsóbb, de tilos

Magyarországon azonban hiába kerülne majdnem fele annyiba, ha étolajat kevernének a dízelhez, tilos a tankba olyan anyagot tölteni, mely után nem adóztunk. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint minden termék ásványolajnak, jövedéki terméknek minősül, amelyet belső égésű motorok üzemanyagaként vagy üzemanyagok adalékaként használnak. Ezekről a termékekről számlával kell bizonyítani, hogy utánuk a jövedéki adót megfizették. Éppen ezért itthon üzemanyagként csak a szabványnak megfelelő benzin és gázolaj értékesíthető.

Ha valaki nem tudja bizonyítani, hogy adózott a használt üzemanyag után, bírságot kell fizetnie - közölte kérdésünkre a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának kommunikációs osztálya. A jogszabályok szerint a gázolaj nem tartalmazhat sütő- vagy étolajat. Eddig emiatt még nem szabtak ki bírságot, és büntetőeljárást sem indítottak a VPOP-nál.

Természetesen az egyéb alternatív energiával működő autóknál nincs ilyen probléma. Tehát napenergiával, árammal lehet működtetni autókat, mert ezek az energiaforrások nem tartoznak a jövedéki adó hatálya alá. Akkor is használhatunk bioüzemanyagot, ha azt a kereskedők külföldről hozatják, megfizetik az adót utána.