Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Beindul a hatalmas biobiznisz

2006.03.24. 08:11
A bioüzemanyagok iránti növekvő igény kihasználására 82 milliárd forintos beruházással két bioetanol-üzemet épít Magyarországon a Bio-Tech-Energy Kft. és a CSLM Group amerikai befektetési társaság, írta a Világgazdaság.
Hatvannégymilliárd forintos beruházással bioetanol-üzem építését tervezi Hajdúsámsonban a magyar Bio-Tech-Energy Kft. és a CSLM Group amerikai befektetési társaság, tájékoztatta a Bloomberget Hamza Gábor, a település polgármestere. A várhatóan mintegy 150 főt foglalkoztató gyárban évente egymillió tonna kukoricát és egyéb gabonafélét dolgoznak majd fel. A két társaság a hét közepén jelentette be, hogy hasonló üzemet létesítenek 18 milliárd forintért a Somogy megyei Marcaliban is, ahol évente félmillió tonna kukorica feldolgozásával számolnak, írta összeállításában a Világgazdaság.

Az idei előkészítő munka után a beruházás már jövőre elkezdődhet, és várhatóan 2007 végére, de legkésőbb 2008 elején felépül az 50 főt foglalkoztató üzem. A marcali beruházáshoz szükséges anyagi forrásokat és technológiát az amerikai befektető biztosítja, amelynek ingatlanfejlesztési részlege az interneten található adatok szerint több magyarországi projektben is érdekelt. A magyar partner szaktudásával, jogi ismereteivel és a beruházás lebonyolításával vesz részt a projekt megvalósításában.

Csütörtökön jelentették be, hogy Csurgón is bioetanol-üzem épül a svájci United Biofuels Holdings Europe AG és a Duna Fejlesztési Holding részvételével 12 milliárd forintos beruházás keretében. A gyárban a tervek szerint évente 300 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel, s mintegy 80 ezer tonna bioetanolt állítanak elő.

Az Európai Bizottság februárban fogadta el a bioüzemanyagokkal kapcsolatos stratégiát, amely három fő célkitűzést határozott meg: a bioüzemanyagok térnyerésének elősegítését a közösségben és a fejlődő országokban, a felkészülést széles körű felhasználásukra, valamint azon fejlődő országok támogatását, amelyekben a bioüzemanyag-előállítás fenntartható gazdasági növekedést eredményezhet. A bioüzemanyagok alkalmazásával csökkenhet Európa függősége a fosszilis tüzelőanyagok importjától, emellett új piacokat teremt a mezőgazdasági vállalkozók számára.

A hazai bioüzemanyag-előállító vállalkozásoknak különösen azután lehet érdemes növelni a termelést, hogy a Mol Rt. januárban nyílt pályázatot hirdetett a gázolajhoz keverhető biodízel gyártásához szükséges komponensek és alapanyagok beszállítóinak kiválasztására. Az olajipari vállalat 2008-tól évi 150 ezer tonna kész biodízel-komponenst vagy az ennek előállításához szükséges alapanyagot vásárolna, további évi 50 ezer tonnát opcióként lekötve, öt-hét éves szerződéseket kínál a legjobb ajánlatot benyújtónak.

Az előirányzott biodízel-mennyiség felhasználásával teljesíthetővé válik az Európai Uniónak tett magyar vállalással összhangban lévő célkitűzés, hogy 2008-tól a Mol Rt. által gyártott gázolajban elérje a 4,4 százalékot a biokomponensek aránya. A biokomponensek felhasználását ösztönzi az adótörvény elmúlt év végi módosítása is, amelynek értelmében 2007. július 1-jétől literenként nyolc forinttal több jövedéki adót kell fizetni azoknak a gyártóknak, amelyek benzinében a biorész aránya nem éri el a 4,4 százalékot, míg a gázolaj esetén ugyanezek a feltételek 2008. január 1-jén lépnek életbe. A bioetanol-beszállítók kiválasztására a Mol Rt. már 2005-ben lefolytatott egy hasonló pályázatot. A benzin gyártásánál oktánszámnövelésre használt MTBE-t tavaly nyár óta részben a bioetanolból készülő ETBE-vel (etil-tercier-butil-éterrel) váltotta fel.

A megfelelő átalakítás után a benzinhez adagolható bioetanol iránti kereslet már tavaly megugrott, a további fejlesztéseket pedig segítheti, hogy szakértők szerint az Európai Unió jelenlegi évi 1-1,5 milliárd literes alkoholfelhasználása az évtized végére megtízszereződhet a bioüzemanyagok terjedése nyománt. Ez óriási lehetőséget jelent a magyar gyártók számára, mert a pótlólagos kereslet a mezőgazdasági túltermelés enyhítését és a jövedelmek emelkedését jelenti. A bioüzemanyag-iparág fejlesztését a II. Nemzeti fejlesztési terv is prioritásként kezeli.

A három említett projekt is mutatja: Magyarország komolyan élenjár az EU-ban a bioetanol-gyártásra való felkészülésben, s aki előbb lép, az lesz a nyerő - kommentálta a hírt Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca helyettes államtitkára. Mint mondta: a három termelőüzem közvetlenül is munkahelyet teremt, emellett közvetetten munkát biztosít nagyon sok mezőgazdasági dolgozónak, hiszen felszívja az általuk megtermelt kapacitásokat. Jelentős exportcikk lesz a termék, amelynek eljuttatása a külpiacokra forgalmat ad a logisztikai ágazatnak.