Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Kivonult az ellenzék a bizottsági forintvitáról

2003.01.23. 16:50
Az Országgyűlés költségvetési bizottságának tájékoztatója körül kialakult vita miatt a testület fideszes tagjai kivonultak az ülésről, a bizottság elnöke Varga Mihály és alelnöke, Veres János egymást vádolta a házszabály megsértésével. Sem Járai Zsigmond jegybankelnök, sem László Csaba pénzügyminiszter nem jelent meg személyesen a rendkívüli ülésen. A Magyar Nemzeti Bankot Auth Henrik alelnök, a Pénzügyminisztériumot Burány Sándor politikai államtitkár képvisete.
Varga Mihály a csütörtöki költségvetési ülés után újságírók előtt kijelentette, hogy az ügyrendi bizottsághoz fordul, mert annak ellenére, hogy berekesztette az ülést, a koalíciós képviselők önkényesen folytatták azt.

"A kormánypárti képviselők a jegybankot és az MNB elnökét bíráló tájékoztató elfogadását indítványozták, az előre meghirdetett napirendi pontoktól eltérően" - indokolta az ülés berekesztését Varga Mihály.

Az elnök szerint semmi nem indokolta a zárt ülés elrendelését, hiszen, mint mondta, semmilyen új információt nem ismerhettek meg.

Varga: a kormány gyengébb forintot szeretne

Varga Mihály kijelentette, az ülésen elhangzottak alapján a Fidesz meggyőződése, hogy a kormányoldal továbbra is a forint gyengítésében és az infláció erősítésében érdekelt. "Ezzel a Fidesz nem ért egyet, rossz gazdaságpolitikának tartja" - szögezte le a volt pénzügyminiszter.

MSZP: nem akartuk bírálni a jegybankot

Ezzel szemben Veres János, a bizottság szocialista alelnöke ellenvéleményének adott hangot Varga Mihály intézkedése miatt, mert a napirendi pontok lezárásáig az elnöknek nincs joga berekeszteni az ülést. Cáfolta, hogy a tájékoztató a jegybankot bírálná.

A bizottsági tájékoztató pontos szövegének ismertetése nélkül annyit mondott, hogy ebben a bizottság értékeli a kialakult helyzetet, megjelöl néhányat a következő időszak feladatai közül, és kezdeményezi, hogy a jegybank elnöke adjon a helyzetről tájékoztatást az Országgyűlésnek.

Zárt üléssel a spekulánsok ellen

Veres János - az ülésen részt vevő Burány Sándor politikai államtitkárral egyetértve - hangsúlyozta, hogy indokolt volt a zárt ülés elrendelése, mert számos új információt ismerhettek meg a képviselők. "Ezek nyilvánosságra kerülése a spekulánsoknak használna, és sértené Magyarország gazdasági érdekeit" - tette hozzá.