Stefánia
0 °C
3 °C

Újabb kamatemelést vár a piac

2003.06.30. 10:01
A gazdaságpolitikával szemben kialakult bizalmi válság miatt is gyengül a forint. A piac újabb kamatemelésre vár, ennek mértéke 75-100 bázispont lehet. Kedden az államháztartási statisztika mozgathatja meg az árfolyamot. A piaci szereplők nyolcvanötmilliárd forintos hiányra számítanak.
Az utóbbi hetek összesen háromszáz bázispontos kamatemelése sem volt elegendő a forint jelentős és tartós erősítéséhez. Az euró árfolyama pénteken újra megközelítette a 270 forintot, bár utána 266 forint körül stabilizálódott.

Tíz százalék fölé megy a kamat?

A jelek szerint a jelenlegi kamatszint, illetve kamatkülönbözet nem elegendő a magyar deviza erősítéséhez - mondják az elemzők. A piac újabb 75-100 bázispontos kamatemelést árazott be, noha a szakértők szerint a jegybanknak érdemes lenne kivárnia.

A forint péntek délután valamelyest erősödött, amit több piaci szakértő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) esetleges interveniálásával magyarázott. Ezt azonban hivatalosan ezt nem erősítették meg.

A folyó fizetési mérleg hiányának finanszírozásához havi 400 millió eurónyi, azaz százmilliárd forint értékű külföldi tőke beáramlására van szükség. A havi kibocsátás azonban ennek kevesebb mint fele - mondta Barcza György, az ING Bank közgazdásza, aki szerint a jegybanknak mindenekelőtt a forint stabilizálására kell törekednie.

A vonzó kamat ellenére a befektetők bizalmatlanok

A 9,5 százalékos magyar alapkamatláb regionális szinten is kiemelkedőnek számít, de az elmúlt hetekben kialakult bizalmi válság miatt a befektetők magas prémiumot várnak el a magyar papíroktól. Törékeny a piaci környezet, így az állampapírpiac nem tudja támogatni a forintot - vélekedik Tóth Illés, a Budapest Economics szakértője.

A forintpiacon pénteken tíz százalék feletti kamat mellett is születtek üzletek, ami arra utal, hogy a befektetők újabb kamatemelésre számítanak. Amíg ilyen bizonytalan a piaci környezet, addig feltehetően csak korlátozott hatása lenne egy újabb monetáris szigorításnak - fejtette ki Tóth.

Az államháztartási hiány tovább gyengítheti a forintot

A befektetők ezen a héten a holnap megjelenő államháztartási adatoktól várhatnak iránymutatást. A szakértői felmérés 85 milliárd forint deficitet valószínűsít. A piac most már sokkal jobban figyel a makroadatokra, mint pár hónappal ezelőtt, így a várakozásoknál rosszabb adat könnyen újabb pofont adhat a már amúgy is támolygó forintnak.

Amennyiben helyesnek bizonyul az elemzők átlagos előrejelzése, úgy az első félév kumulált hiánya 493,7 milliárd forintra rúg. Ez az éves előirányzat 59,3 százalékának felel majd meg.

Májusban a vártnál kedvezőbb volt a mérleg

Májusban az államháztartás hiánya mindössze 8,3 milliárd forintot tett ki, ami jelentősen elmaradt a piac által várt 80 milliárd forinttól. Az előző hónap kedvező szaldója egyszeri tételekkel volt magyarázható és nem trendfordulásról tanúskodik - mondta lapunknak Nyeste Orsolya, a Postabank közgazdásza.

Akkor az alacsony deficitet elsősorban az magyarázta, hogy a hónap eleji ünnep miatt a közszférában 26,5 milliárd forint bért előzetesen átutaltak, így ez az összeg nem jelent meg a kiadások között. A jó számhoz arra is szükség volt, hogy mérsékeltek maradjanak az áfa-visszaigénylések, ez azonban az elemzők szerint a holnapi statisztikán már nyomot hagy.