Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Gyurcsány megvizsgáltatja a bankokat, az energiaárakat és a kereskedőket

2006.09.06. 17:04
Három szakbizottság létrehozására adott megbízást a miniszterelnök a kormány mai ülésén. Gyurcsány Ferenc független szakértőktől kér elemzést az energiapiacról, a lakossági banki szolgáltatásokról és a kiskereskedelemi láncok tevékenységéről.

A szakértői vizsgálóbizottságok két héten belül alakulhatnak meg, tagjai a kormánytól független szakértők lesznek. A tagok, akiknek személyéről később születik döntés, ezért a tevékenységükért nem kapnak díjazást, és munkájukhoz nem jár infrastruktúra, tehát például titkárság sem. A szakértői vizsgálóbizottságoknak a megalakulásuktól számított 6-10 héten belül kell elkészíteniük jelentésüket, javaslataikat.

Elemezni kell az energiaárak szabályozását

Az energiaügyi szakmai vizsgálóbizottságnak elemeznie kell az árszabályozás helyzetét, Magyarország energiafüggőségét és az ellátás biztonságát, valamint az európai uniós gyakorlatot, illetve a versenyhelyzet és a fogyasztóvédelem területét. A fogyasztóvédelem fontos szempont a pénzpiaci szakmai vizsgálóbizottság számára is, amelynek a lakossági banki szolgáltatásokat kell áttekintenie az árképzés, a tényleges versenyhelyzet szempontjából.

A kiskereskedelmi láncok esetében a beszállítók helyzetéről és a beszerzési politikáról vár jelentést a kormány a szakmai vizsgálóbizottságtól, amelynek az árképzés gyakorlatáról és természetesen a fogyasztóvédelmi helyzetről is elemzést kell készítenie.

Szabad kezet kapnak

A vizsgálóbizottságok tevékenységük során szabad kezet kapnak, javaslataik teljes mértékben a tagok szakmai meggyőződésén múlnak. A kormány csupán azt várja tőlük, hogy a nemzetközi tapasztalatok figyelembe vételével javaslatokat tegyenek az említett területeken szükséges kormányzati magatartásra, szükség esetén a jogi szabályozás felülvizsgálatára.

Az intézkedés célja, hogy a kormány - mint a választókat képviselő testület - jogalkotóként és a végrehajtó hatalom gyakorlójaként mindent megtegyen azon problémák megoldásáért, amelyek az embereket fogyasztóként, beszállítóként, vagy a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelekként érintik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!