Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csúsznak a luxusprofit-bizottságok

2006.09.26. 07:46
Két hetet kapott a kormánytól Szilvásy György kancelláriaminiszter a bank-, az energiapiac és a kereskedelem problémás ügyeinek feltárására létrehozandó szakértői bizottságok létrehozására. A két hét letelt, ám a testületek még nem működnek. A kormányfő nem tudott találkozni a munkára felkérni tervezettekkel, többekhez a felkérés sem jutott el.

A tervezettnél később kezdhetik csak meg munkájukat a lakossági bankpiac, az energiapiac és a kereskedelem problémás ügyeinek feltárására létrehozandó szakértői bizottságok – értesült a Napi Gazdaság. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint az elmúlt napok eseményei miatt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondta azt az időpontot, amikor találkozott volna a bizottságok leendő tagjaival és vezetőivel.

A kormány szeptember elején döntött arról, hogy három bizottságot állít fel a három területen, annak ellenére, hogy ezt a feladatot már működő szervezetek – mint a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete – is ellátják.

Még nem mindenkit kértek fel

A tervek szerint 3-4 tagból álló bizottságok dolga alapvetően a versenyhelyzet, az árszabályozás, a fogyasztóvédelem vizsgálata lenne, emellett az ágazatokra jellemző speciális elemzéseket is végeznének. A vizsgálati eredmények összegzésére 8-10 hét állna rendelkezésükre, ami alapján akár jogszabály-módosításokat is benyújthat a parlamentnek a kormány.

A kormánydöntést értetlenkedve fogadták az ágazatok; mind a bankszektorból, mind az energiapiactól olyan visszajelzések érkeztek lapunkhoz, hogy nem értik a kormány céljait. A bizottságok felállítására két hetet kapott Szilvásy György kancelláriaminiszter, ez a múlt héten járt le. Úgy tudjuk, a szóba jöhető tagok közül még így sem mindenkihez jutott el a felkérés.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a lehető leghamarabb sort kerítenek a bizottságok felállítására, hogy azok a kitűzött feladatokat minél hamarabb el tudják végezni.

Nem a kormány helyett

A szakértők a tervek szerint nem helyettesítik a kormányzat vagy a szakhatóságok munkáját, hanem többletet, a szaktudásukat adják hozzá - mondták a kormányszóvivői irodán arra a felvetésre, hogy miért van szükség a GVH és a PSZÁF mellett a bizottságokra.

A bizottságok tagjai munkájuk során figyelembe veszik a korábban már elkészült tanulmányokat, elemzéseket, javaslatokat – beleértve a GVH és a PSZÁF dokumentumait is –, amelyek újabb elképzelések, koncepciók, ajánlások megfogalmazását eredményezhetik.