Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Csúsznak a luxusprofit-bizottságok

2006.09.26. 07:46
Két hetet kapott a kormánytól Szilvásy György kancelláriaminiszter a bank-, az energiapiac és a kereskedelem problémás ügyeinek feltárására létrehozandó szakértői bizottságok létrehozására. A két hét letelt, ám a testületek még nem működnek. A kormányfő nem tudott találkozni a munkára felkérni tervezettekkel, többekhez a felkérés sem jutott el.

A tervezettnél később kezdhetik csak meg munkájukat a lakossági bankpiac, az energiapiac és a kereskedelem problémás ügyeinek feltárására létrehozandó szakértői bizottságok – értesült a Napi Gazdaság. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint az elmúlt napok eseményei miatt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondta azt az időpontot, amikor találkozott volna a bizottságok leendő tagjaival és vezetőivel.

A kormány szeptember elején döntött arról, hogy három bizottságot állít fel a három területen, annak ellenére, hogy ezt a feladatot már működő szervezetek – mint a Gazdasági Versenyhivatal, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete – is ellátják.

Még nem mindenkit kértek fel

A tervek szerint 3-4 tagból álló bizottságok dolga alapvetően a versenyhelyzet, az árszabályozás, a fogyasztóvédelem vizsgálata lenne, emellett az ágazatokra jellemző speciális elemzéseket is végeznének. A vizsgálati eredmények összegzésére 8-10 hét állna rendelkezésükre, ami alapján akár jogszabály-módosításokat is benyújthat a parlamentnek a kormány.

A kormánydöntést értetlenkedve fogadták az ágazatok; mind a bankszektorból, mind az energiapiactól olyan visszajelzések érkeztek lapunkhoz, hogy nem értik a kormány céljait. A bizottságok felállítására két hetet kapott Szilvásy György kancelláriaminiszter, ez a múlt héten járt le. Úgy tudjuk, a szóba jöhető tagok közül még így sem mindenkihez jutott el a felkérés.

A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint a lehető leghamarabb sort kerítenek a bizottságok felállítására, hogy azok a kitűzött feladatokat minél hamarabb el tudják végezni.

Nem a kormány helyett

A szakértők a tervek szerint nem helyettesítik a kormányzat vagy a szakhatóságok munkáját, hanem többletet, a szaktudásukat adják hozzá - mondták a kormányszóvivői irodán arra a felvetésre, hogy miért van szükség a GVH és a PSZÁF mellett a bizottságokra.

A bizottságok tagjai munkájuk során figyelembe veszik a korábban már elkészült tanulmányokat, elemzéseket, javaslatokat – beleértve a GVH és a PSZÁF dokumentumait is –, amelyek újabb elképzelések, koncepciók, ajánlások megfogalmazását eredményezhetik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!