Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Jövő héttől dolgoznak a luxusprofit-bizottságok

2006.09.27. 17:09
Jövő héten kezdi el a munkát az a három szakértői vizsgálóbizottság, amely a lakossági pénzügyi szolgáltatások, a kiskereskedelem és a vezetékes energiaellátás (villamos energia, földgáz, távhő) piacáról készít elemzést a kormány számára. A független szakértőkből álló testületek tagjai nem kapnak díjazást munkájukért.
Három szakértői bizottság létrehozásáról döntött szerdai ülésén a kormány. A testületek tagjai az államigazgatáson kívül dolgozó szakemberek, akik nem kapnak fizetést, de munkájukkal összefüggésben költségtérítésre jogosultak, a testületi működés feltételeit a Miniszterelnöki Hivatal biztosítja. A kormány a bankszektorban, a kiskereskedelmi és az energiaszektorban már korábban is felmerült anomáliák vizsgálatának eredményét és a szabályozási javaslatokat az év végéig várja a bizottságoktól.

Nincs verseny a bankszektorban

Magyarországon három tucat bank és több száz takarékszövetkezet nyújt szolgáltatásokat az embereknek és a vállalkozóknak. Különböző kutatói műhelyekben folytatott, tudományos igényű vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a hazai bankpiacon egyes lakossági termékek árazásában a fogyasztók számára hátrányos féloldalasság tapasztalható, ami a banki erőfölény meglétére utal, a fogyasztói hitelek piacán pedig alacsony fokú verseny mutatható ki - áll a kormány által kiadott tájékoztatóban. A Gazdasági Versenyhivatalban 2004-2005-ben lefolytatott, a jelzáloghitelek piacát áttekintő ágazati vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy bár a tapasztalt anomáliák nem indokolnak versenyfelügyeleti eljárást, rámutatnak a fogyasztóvédelem szabályozási és intézményi feltételeinek gyengeségeire. A bankpiaci kisfogyasztók kiszolgáltatott helyzetét érzékelik a fogyasztóvédelemmel hivatalból foglalkozó hatóságok és társadalmi szervezetek is (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület).

A kormány kérése szerint a hazai bankszolgáltatások problémáival foglalkozó ad hoc szakértői bizottság kizárólag az eddig felhalmozott tudásanyag, azaz az illetékes hivatalos és társadalmi szervezetek, valamint a szektorral foglalkozó tudományos kutatók publikált tapasztalatai alapján, a fogyasztói szempontok előtérbe helyezésével fogalmazza meg a kezelésre váró anomáliákat és az azokra adható szabályozási, intézményi és magatartási ajánlásokat.

A "Kereskedelmi Tevékenységet Vizsgáló Szakértői Bizottságtól" ehhez hasonló jelentést vár a kormány a kiskereskedelmi láncok beszállítóinak helyzetéről és a cégek beszerzési politikájáról. Ehhez elemzést is készít a bizottság az árképzés gyakorlatáról, valamint a fogyasztóvédelem lehetőségeiről és szerepéről.

Van-e luxusprofit az energiaszektorban?

Az energiaügyi szakmai vizsgálóbizottság bizottság feladatai közé tartozik a vezetékes energiaellátás területén az esetlegesen indokolatlanul nagy költségelemek bemutatása, illetve befolyásolási lehetőségek keresése az anomáliák megszüntetésére, figyelembe véve a gazdaság versenyképességét és a lakosság költségviselési képességét - áll a tájékoztatóban. A kormány továbbá a vezetékes energiaellátás (villamos energia, földgáz, távhő) vertikumai költség- és árviszonyainak kritikai áttekintésére, az árszabályozás helyzetének, Magyarország energiafüggőségének és az ellátás biztonságának, valamint az európai uniós gyakorlatnak az elemzésére kéri a testületet.

Testületek és tagok
Bankbizottság:
Elnök: Dr. Várhegyi Éva, az MTA doktora, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa
Tagok: Dr. Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, Dr. Király Júlia, Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. vezérigazgató, Kovács Surd, a Gazdasági Versenyhivatal, Horváth Henrik, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
Kereskedelmi bizottság:
Elnök: Hoffmann Istvánné, ny egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem
Tagok: Simai Mihály, akadémikus, Budapesti Corvinus Egyetem, Sikos T. Tamás, egyetemi tanár, Selye János és Szent István Egyetem, Karsai Gábor, igazgató, GKI Gazdaságkutató ZRt., Szűcs András, főosztályvezető, Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség
Energiabizottság:
Elnök: Vajda György, gépészmérnök, nyugdíjas akadémikus
Tagok: Bobula András villamosmérnök, független szakértő Cserháti Erika, jogász (energia ügyek, Európai Unió), Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Magyari Dániel, gázipari mérnök, Vári Anna, szociológus, MTA Szociológiai Kutatóintézet Varró László, közgazda, MOL Nyrt. vezető közgazdásza dr. Vissi Ferenc, közgazda, a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke, Wiegand Győző, nyugdíjas gépészmérnök

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!