Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Abszolút mélyponton a gazdasági várakozások

2005.06.13. 10:36
Májusban tovább romlott a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A GKI Gazdaságkutató Rt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint a fogyasztói várakozások január óta fokozatosan romlanak. A GKI konjunktúraindexe és az üzleti várakozások egyaránt az 1996 óta készülő felmérés történetének valaha mért legalacsonyabb szintjén vannak.
Az üzleti szférán belül a kereskedelmi cégek az áprilisinál valamivel rosszabb üzletmenetről, valamint passzívabb jövőbeni megrendelési politikáról számoltak be. Minden ágazatban csökkentek az áremelési várakozások, ugyanakkor romlott a magyar gazdaság egészének megítélése.

Zuhanás szeptember óta

Az üzleti szférán belül az ipari cégek várakozásainak 2004 ősze óta tartó romlása májusban megállt. Örvendetes, hogy az exportrendelés-állomány megítélése érezhetően javult. Az építőipari várakozások sem változtak, a termelési színvonal megítélése kissé romlott, a foglalkoztatási lehetőségeké viszont javult.

Az üzleti szféra bizalmi indexe a felmérések történetében jellemzően negatív volt (leszámítva az 1997 júniusa és 1998 augusztusa közötti időszakot, valamint néhány 2000-es és 2001-es hónapot). A mutató 2003 novemberétől a múlt év szeptemberéig terjedő időszakban -10 pont fölött - szeptemberben -7 ponton - volt, ám azóta -12 pont fölé is csak egy hónapban tudott emelkedni.

Az üzleti szféra összesített mutatói harmadik hónapja alig változnak, de mostanra így is mélypontra jutottak. A felmérés 1996 óta íródó történetében soha nem volt olyan alacsony - a plusz/mínusz százas skálán -17,4 pontos - a mutató, mint idén márciusban és májusban (áprilisban 4 tizedponttal jobb eredmény született).

Romlik a pénzügyi helyzetünk

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket májusban ismét érezhetően rosszabbnak látták, mint áprilisban, és további romlást várnak a következő 12 hónaptól. Az ország gazdasági helyzetét most is lényegesen kedvezőtlenebbnek ítélték, mint egy hónappal korábban, s a következő egy évben e területen is további jelentős romlást vártak.

Inflációs várakozásaik nem változtak az áprilisihoz képest, a következő 12 hónapban viszont az áremelkedés ütemének csökkenésére számítottak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik jelentősen emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve sokkal rosszabb, mint az előző hónapban, s a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások további csökkenést vetítenek előre. A megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya mérséklődött.

Magyarország hét régiója közül hatban romlottak, és csak egyben (Közép-Dunántúl) javultak a fogyasztók várakozásai. A bizalmi index mostani, -32,7 pontos szintje tavaly április óta a legalacsonyabb, akkor -33,8 pont volt a mutató. Az abszolút mélyponttól ez még messze van: 1996 februárjában -48,8 pont volt a mutató.

Mélyponton a konjunktúraindex is

Mindezek fényében nem meglepő, hogy májusban tovább folytatódott a GKI konjunktúraindexének csökkenése is. A mostani -21,4 pontos mutató újabb rekordmélységet jelent, immár hat ponttal rosszabb, mint az év elején volt, míg a tavaly májusitól csaknem tíz ponttal marad el. Az eddigi legalacsonyabb mutató áprilisban volt, akkor -20,6 pontot mutatott az index.