Bernadett
-2 °C
4 °C

Kétszer annyian váltottak biztosítót

2005.12.01. 15:35
Megkétszereződött az online biztosítási alkuszoknál kötött szerződések száma, és csúcsot döntött azok száma, akik úgy döntöttek, máshol kötnek kötelező biztosítást. Az átszerződők nagy része az egyesületeket választotta, összesen több milliárd forintot spóroltak az ügyfelek a váltással.
Az utolsó napokon még nagy volta roham az online biztosítási alkuszoknál. Az emberek nagy része az utolsó pillanatban döntötte el, nem marad jelenlegi biztosítójánál, és más társaságnál köti meg autója kötelező biztosítását. Az online alkuszok kedd éjfélig fogadták be a megbízásokat, hogy legyen idejük még a törvényi határidő előtt felmondani a szerződéseket a biztosító társaságoknál. Az erről szóló kormányhatározat szerint ugyanis a biztosítási évforduló előtt 30 nappal kell írásban felmondani a kötelező biztosítási szerződést.

Utolsó pillanat

A Netrisknél az utolsó napokban volta legtöbb ügyfél, mivel a cégnél 29-én éjfélig vállaltak teljes körű ügyintézést, 28-án, hétfőn volt a legtöbb kötés - összesen 3800 új megbízás érkezett. Az ügyfelekre jellemző, hogy akik korábban megrendelték a szolgáltatást, azok is az utolsó napokban küldték el az alkuszi megbízást a végnek, így az utolsó napon több mint 12 ezer fax érkezett - nyilatkozta az Indexnek Haraszti Zsolt ügyvezető. Az idén összesen 50 ezer felmondást intéztek a Netrisknél teljes körűen, további 10 ezer szerződésnél segítenek az ügyfeleknek - ez a tavalyinak a duplája.

A biztositas.hu-nál is nagyságrendekkel többen szerződtek át, mint tavaly. Az alkuszcég, honlapján közli, hogy az idén több mint 40 ezren spóroltak, átlagosan 18 ezer forintot.

Az átszerződők 45 százaléka választotta a biztosítási egyesületeket, de a többség így is a hagyományos cégekhez ment. A díjakban a tavalyinál is nagyobb különbségek mutatkoztak. Az azonban nem igaz, hogy az egyesületek minden esetben olcsóbbak.

Az egyesületekkel kapcsolatban egyébként az utóbbi néhány hétben különböző hírek kaptak szárnyra. Sokan riogattak azzal, hogy az egyesületeknél év közben pótdíjat kell majd fizetni. Az egyesületek tíz éve működnek Magyarországon, és eddig nem volt arra példa, hogy pótdíjat kértek volna. Az egyesületek azért tudják olcsóbban adni a kötelező biztosítást, mert olcsóbban tudnak működni. Nonprofit szervezetként nem kell például társasági adót fizetniük, mentesülnek bizonyos illetékek megfizetése alól is - ezen pedig sokat spórolhatnak.

Változások

Magyarországon egyébként kormányrendeletben szabályozzák, hogy csak évfordulókor lehet kötelező biztosítást váltani. Külföldön sok országban hasonló rendszer működik, de van néhány ország (például Észtország), ahol negyedévente is lehet váltani. Itt azonban minden adatot elektronikusan tárolnak, és az ügyeket is elektronikus módon lehet intézni.

Magyarországon lassítja, bonyolulttá teszi és drágítja a rendszert, hogy mindent papíralapon kell intézni. A Belügyminisztériumnak van ugyan egy központi adatbázisa, ahol elvileg minden személygépkocsi adata szerepel, de ez nem úgy működik, ahogy kellene. (A rendszer fenntartása egyébként százmilliókba kerül.) A Netrisk ügyvezetője az Indexnek elmondta, hogy a parlament előtt van egy módosító indítvány, melynek elfogadása után majd nem kell papírokkal rohangálni az ügyfeleknek, hanem a központi adatbázisból napra készen lekérhetik az adatokat a biztosítók.