Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A lakosság háromnegyede biztosítja vagyonát

2005.11.22. 10:38
A magyar lakosság legnagyobb arányban továbbra is a barátok, illetve ismerősök ajánlása alapján dönt arról, hogy melyik biztosítóval kössön megállapodást - derült ki a Gfk legfrissebb felméréséből.
A személyes biztosítással rendelkezők körében enyhén nőtt az elérésre szóló életbiztosítással, a vegyes életbiztosítással és a magán balesetbiztosítással rendelkezők aránya - derült ki a Gfk Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből. Ezzel szemben mintegy 4 százalékponttal - 28 százalékról 24 százalékra - csökkent a nyugdíjbiztosítással rendelkezők köre.

Az előző negyedévhez képest 3 százalékponttal - mintegy 66 százalékra - emelkedett a lakásukat, illetve házukat biztosító háztartások aránya. Majdnem minden második háztartás kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, és 11 százalékuk cascót. Csak 8 százalék azoknak az aránya, akik tavaly utasbiztosítást kötöttek.

Azok, akik a következő két évben tervezik, hogy biztosítást kötnek, még mindig a lakás- és házbiztosítás a legnépszerűbb. A megkérdezettek 27 százalékának tervei között szerepel a biztosítástípus. Második helyezett a vegyes életbiztosítás (19 százalék jelölte meg), harmadik pedig a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (16 százalék).

A kutatók kíváncsiak voltak arra, az ügyfelek hogyan ítélik meg saját társaságukat. A saját biztosítójukat szimpatikusnak találók mintegy 32 százaléka arra hivatkozott, hogy a cégnek jó hírneve van. Második legnagyobb arányban a megbízhatóságot (27 százalék), harmadikként pedig a cég által nyújtott kedvező feltételeket (26 százalék) említették. A biztosítótársaságot választani készülők többsége - mintegy 46 százaléka - a barátok és ismerősök ajánlásai alapján dönti el, melyik társasággal köt megállapodást. A megkérdezettek negyede (27 százaléka) kér tanácsot biztosítási üzletkötőtől egy ilyen döntés előtt.