Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Visszaestek az egyszeri díjas biztosítások

2003.11.13. 09:01
Az év első kilenc hónapjában a hazai biztosítótársaságok díjbevétele az egy évvel ezelőttihez képest 13,15 százalékkal nőtt, s elérte a 414,621 milliárd forintot.
A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adataiból az is kiderül, hogy a második negyedévinél 1,226 milliárd forinttal többet, összesen 135,399 milliárd forintnyi bevételt hozó július-szeptemberi időszakban a kilenc hónapra vetített növekedésnél kisebb, mindössze 10,4 százalékos díjbevétel-gyarapodás jött össze. Így jól látszik, hogy az első negyedév volt az, amely igazán növelte a biztosítók idei teljesítményét.

Nem életbiztosítás

Az ágazati adatokat nézve megfigyelhető, hogy tovább erősödik a nem életági bevétel: míg egy évvel ezelőtt 60 százalék volt a nem életbiztosításokból származó bevétel, most szeptember végén ez a mutató már 61,6 százalékra emelkedett. Az életbiztosítások kilenchavi 158,926 milliárdos bevétele mindössze 7,9 százalékos bővülést mutat a leggyengébb idei negyedév miatt. Az életágon belül a folyamatos díjas életbiztosítások továbbra is lassú emelkedést mutatnak, az egyszeri díjas biztosításokból befolyó mindössze 8,086 milliárdos negyedéves díjbevétel ugyanakkor nemcsak az idei év leggyengébb adata, de 7,4 százalékkal elmarad az ilyen biztosításokból származó tavaly július-szeptemberi árbevételeitől is.

Magasabb kárhányad

A június végi adatokhoz képest kismértékben romlott a biztosítók kárhányada is: a kilenchavi 186,366 milliárd forintos kárkifizetés 44,9 százalékos kárhányadot mutat, szemben a június végi 42,1 százalékkal. Igaz, egy évvel ezelőtt még 45,5 százalékon állt ez a mutató. Érdekes ugyanakkor, hogy épp az egyszeri díjas biztosításokon elért siker kapcsán erősítette meg harmadik helyét a cégek versenyében az OTP-Garancia - itt a teljes piac egyszeri díjas biztosításainak 46,7 százalékát kezelik - és a Magyar Posta Biztosító.