Géza
-11 °C
-4 °C

Néhány biztosító tarolt

2005.03.02. 08:33
A biztosítók tavalyi bevételei 34,2 milliárd forinttal voltak magasabbak a 2003-asnál, a növekmény 20 százalékát a Generali vitte el. Akad olyan biztosító is, aminek ugyanakkor csökkent a részesedése.
Az elmúlt évben a magyarországi biztosítók állománydíj-növekményének csaknem ötöde a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél csapódott le - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének adataiból. A Generali - amely összesen 6,782 milliárd forintos állománydíj-növekedést mondhat magáénak - teljesítménye a második félévben erősödött fel, amit jól mutat, hogy az állománydíj-növekedési rangsorban a társaság június végén még csak a harmadik helyen tanyázott, 13,9 százalékos piaci részesedéssel.

A félévkor még vezető Aegon Magyarország összességében 17,3 százalékban részesedik a 2004. évi állománydíj-növekményből, ami a második helyre volt jó az éves rangsorban. Nem véletlen, hogy a nagy biztosítók közül csak ez a két társaság nyert piaci részt 2004-ben: a Generali 16,9 százalékról 17,11 százalékra, míg az Aegon 11 százalékról 11,18 százalékra növelte erejét a biztosítói díjbevételi listán.

Kisebb nyertesek

Az év közepén még 20 százalék feletti állománydíj-bővülési részesedéssel is eldicsekedhetett az új vetélytársak közül az Union Biztosító, ám a társaságnak az év végén elfoglalt 3 helyezésével sem kell szégyenkeznie, ugyanis a piac állománydíj-növekményének 14,7 százaléka, több mint 5 milliárd forint érkezett az Unionhoz. A negyedik helyet - akárcsak június végén - a Magyar Posta Biztosító foglalja el. A június végén még rendkívül komoly, 1,1 milliárdos állománydíj-elmaradásban lévő Allianz Hungáriának jól sikerült a második félév. A piacvezető biztosító a zárszámadáskor 1,9 milliárd forintos fejlődést mutatott fel, ami a piac 6. legjobb teljesítménye.

Nem került ki viszont a mínuszból az OTP Garancia, amely 2004-ben 886 milliós állománydíj-veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, s 628 milliós csökkenéssel kellett szembenéznie a Groupamának is.

34,2 milliárdon osztoztak

Az adatokat a júniusiakkal összevetve látnunk kell, hogy a második félév a piac tagolódásához vezetett, míg a félév végén az állománydíj-bővülés 75,9 százalékát tudhatta magáénak a rangsor első öt helyén végzett társaság, addig az év végén már csak 70,4 százalék volt az első öt részaránya a 34,2 milliárdos összpiaci bővülésből. Az életágban a legnagyobb állománydíj-bővülést az ING mondhatja magáénak, 2,66 milliárd forinttal, ami az üzletági fejlődés 19,7 százalékát teszi ki. Ebben az összevetésben a Generali a második helyre szorult 2,2 milliárddal, míg a harmadik, a nagyon szerény nem életági fejlődést ezen téren 1,7 milliárddal szépítő Allianz Hungária lett. A nem életági díjbevétel-növekmény 24,6 százaléka, 5,09 milliárd forint az Unioné, az erősorrend másodikja itt is a Generali 4,588 milliárddal, míg a hajszállal lemaradó Aegon 4,572 milliárdos nem életági állománydíj-fejlődéssel zárta a 2004. évet.