Auguszta
-4 °C
2 °C

Megint elmaradt a kötelezőroham

2006.01.04. 09:29
Az előzetes hírek ellenére a tavaly év végi átszerződési időszakban sem érte el a 300 ezret a biztosítót váltók száma a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon - derült ki a Napi Gazdaság körkérdéséből. A korábban jelentős állománnyal rendelkező társaságok közül egyedül a Groupama zárkózott el attól, hogy tájékoztatást adjon arról, hány ügyfelük élt a szerződés évfordulóval történő felmondásával, a K&H és a Köbe pedig nem reagált megkeresésünkre. A többiektől származó adatok szerint a biztosítót váltók száma nem érte el a 230 ezret.
Az elmúlt évekhez képest lényegesen kevesebb esetben éltek a biztosítók a szerződés felmondásának lehetőségével. A társaságoknál elsősorban a vizsgálati időszakban több kárt okozó, illetve rendszeres fizetési problémákkal küzdő ügyfelek számolhatnak azzal, hogy a cégek felmondják a szerződést. (Korábban volt rá példa, hogy egy cég üzletpolitikai megfontolás alapján tömegével, ezres nagyságrendben tette ezt meg.) Az összesítés így is közel 3 ezer a biztosítók által felbontott szerződést mutat.

A legtöbben a legnagyobb társaságtól, az Allianz Hungáriától pártoltak el (körülbelül 80 ezren), ám a társaság jó autókereskedői partnerhálózatának köszönhetően év közben - 2004-et leszámolva - rendre behozza az év elején elszenvedett lemaradást.

A másik jelentős ügyfélvesztést elszenvedő biztosító az előző két évben a piac legolcsóbb díjazású társaságai között szereplő Union volt. A piacot az idén a biztosítóegyesületek, különösen a MÁV Biztosítási Egyesület "szórta" meg olyan alacsony díjakkal, amelyekkel a versenytársak szemmel láthatóan nem számoltak. Erre bizonyság, hogy az elmúlt években az Union mellett szintén rendkívül népszerű Magyar Posta Biztosítótól is távozott 13 ezer ügyfél.

A piac átrendeződését mutatja, hogy a 2006-ra megszerzett új szerződéseket tekintve - korántsem végleges adatok szerint - a lapunk kérdésére válaszoló biztosítók összességében a tőlük elpártolókénál 50 százalékkal kisebb számról beszéltek. Az adatok szerint a Generalinak és az Uniqának sikerült a 30, illetve 16 ezer távozó helyét teljesen kitöltenie új szerződéssel, de például az Allianzhoz csak 23 ezer, az Unionhoz csak 10 ezer új szerződő jött, míg az Aegon 27 ezer "elveszett" és 10 ezer új szerződőnél tart. Pozitív szaldóról egyedül az OTP-Garancia számolt be, 9 ezer búcsúzójukhoz képest 20 ezer új szerződésről tudnak.