Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A miniszter helyett a piac dönt a kötelezőről

2002.09.11. 09:25
A kormány a jövőben nem szól bele a kötelező felelősségbiztosítás árának meghatározásába. Ez a várakozások szerint nem hoz jelentős díjváltozást - derül ki a Napi gazdaság körkérdéséből. A lap információi szerint csak hosszabb távon valószínűsíthető díjemelés.
Szabadárassá válik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a kormány legfrissebb határozata szerint. Eddig az átlagos emelés megengedett mértékét a pénzügyminiszter írta elő, mostantól azonban a szabad piaci verseny szabályozza.

A piaci verseny miatt nem várható díjváltozás

A biztosítók a kiélezett piaci verseny mellett ettől nem várnak díjváltozást - derült ki a Napi Gazdaság körkérdése nyomán. A kormány a díjverseny erősödését reméli az intézkedéstől, mivel az ügyfelek - az egységes díjszabás korábbi megszüntetésével - egyre inkább az olcsóbb tarifájú cégek felé vándoroltak - áll a Pénzügyminisztérium sajtóközleményében.

A több tíz milliárdos díjbevételű, de magas (2001-ben 72,6 százalékos) kárhányadú üzletág kevéssé nyereséges, s ez rövid távon aligha változik - vélik szakértők.

Az Allianz nem kockáztatna piacvesztést

A piac több mint felét megszerző Allianz Hungária Biztosító Rt. ügyvezető igazgatója, Sipos József szerint a jövő évre az infláció mértéke alatti díjemelés várható, mivel a jelenlegi versenyhelyzetben senki nem kockáztatná meg a piacvesztést, de hosszabb távon áremelkedés várható. Mint Sipos elmondta, az üzletág az utóbbi években nem hozott nyereséget az Allianznak.

Az ÁB-Aegon Biztosító Rt. a gépjármű-biztosítás területén az elmúlt néhány évben fokozatosan csökkentette piaci részesedését, ez ma már mindössze 4 százalék körüli. Szombat Tamás, a területért felelős vezető nem vár radikális díjemelkedést, de azt sem tartja valószínűnek, hogy nagyobb mértékű díjcsökkenés következne be.

Az EU-csatlakozás drasztikus díjnövekedést hozhat

Megfigyelők szerint az EU-csatlakozás - az Unióban a versenyszabályok miatt nincs díjplafon - Magyarországon is drasztikus árnövekedést eredményez majd. Az EU-ban a magyarországi díjak többszörösét szedik be a biztosítótársaságok, az üzletág ennek ellenére ott sem nyereséges.

A veszteségek ellenére az utóbbi néhány évben nemhogy csökkent, de nőtt az e szegmensben érdekelt társaságok száma, így tavaly szeptemberben jelent meg termékeivel az Európa Biztosító Rt., idén pedig az Union Biztosító Rt. döntött úgy, hogy néhány hónapon belül piacra lép gépjármű-biztosításaival - tudta meg a Napi Gazdaság Maják Viktor marketingigazgatótól.