Piroska
3 °C
3 °C

A miniszter helyett a piac dönt a kötelezőről

2002.09.11. 09:25
A kormány a jövőben nem szól bele a kötelező felelősségbiztosítás árának meghatározásába. Ez a várakozások szerint nem hoz jelentős díjváltozást - derül ki a Napi gazdaság körkérdéséből. A lap információi szerint csak hosszabb távon valószínűsíthető díjemelés.
Szabadárassá válik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a kormány legfrissebb határozata szerint. Eddig az átlagos emelés megengedett mértékét a pénzügyminiszter írta elő, mostantól azonban a szabad piaci verseny szabályozza.

A piaci verseny miatt nem várható díjváltozás

A biztosítók a kiélezett piaci verseny mellett ettől nem várnak díjváltozást - derült ki a Napi Gazdaság körkérdése nyomán. A kormány a díjverseny erősödését reméli az intézkedéstől, mivel az ügyfelek - az egységes díjszabás korábbi megszüntetésével - egyre inkább az olcsóbb tarifájú cégek felé vándoroltak - áll a Pénzügyminisztérium sajtóközleményében.

A több tíz milliárdos díjbevételű, de magas (2001-ben 72,6 százalékos) kárhányadú üzletág kevéssé nyereséges, s ez rövid távon aligha változik - vélik szakértők.

Az Allianz nem kockáztatna piacvesztést

A piac több mint felét megszerző Allianz Hungária Biztosító Rt. ügyvezető igazgatója, Sipos József szerint a jövő évre az infláció mértéke alatti díjemelés várható, mivel a jelenlegi versenyhelyzetben senki nem kockáztatná meg a piacvesztést, de hosszabb távon áremelkedés várható. Mint Sipos elmondta, az üzletág az utóbbi években nem hozott nyereséget az Allianznak.

Az ÁB-Aegon Biztosító Rt. a gépjármű-biztosítás területén az elmúlt néhány évben fokozatosan csökkentette piaci részesedését, ez ma már mindössze 4 százalék körüli. Szombat Tamás, a területért felelős vezető nem vár radikális díjemelkedést, de azt sem tartja valószínűnek, hogy nagyobb mértékű díjcsökkenés következne be.

Az EU-csatlakozás drasztikus díjnövekedést hozhat

Megfigyelők szerint az EU-csatlakozás - az Unióban a versenyszabályok miatt nincs díjplafon - Magyarországon is drasztikus árnövekedést eredményez majd. Az EU-ban a magyarországi díjak többszörösét szedik be a biztosítótársaságok, az üzletág ennek ellenére ott sem nyereséges.

A veszteségek ellenére az utóbbi néhány évben nemhogy csökkent, de nőtt az e szegmensben érdekelt társaságok száma, így tavaly szeptemberben jelent meg termékeivel az Európa Biztosító Rt., idén pedig az Union Biztosító Rt. döntött úgy, hogy néhány hónapon belül piacra lép gépjármű-biztosításaival - tudta meg a Napi Gazdaság Maják Viktor marketingigazgatótól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!