Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újabb autós biztosító működését függesztették fel

2006.10.04. 16:47
A PSZÁF felfüggesztette a TIR Biztosító Egylet működését jövő márciusig, a nyilvántartási rendszer fogyatékosságai és egyéb jogsértések miatt. A biztosító nem fogadhat be több ügyfelet ez idő alatt. Bírságot kapott a Generali-Providencia és az Allianz is.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete részlegesen felfüggesztette a TIR Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenységét 2006. október 6-ától 2007. március 31-éig - tette közzé a felügyelet a határozatát szerda délután a honlapján. Másik két biztosítót - bírság mellett - figyelmeztetett a felügyelet a nyilvántartási rendszer fogyatékosságai és egyéb jogsértések miatt.

"Kötelezem a biztosítót, hogy az informatika területén feltárt súlyos hiányosságok megszüntetése által is olyan folyamatos nyilvántartási, adatfeldolgozási és adatszolgáltatási, illetve a működési kockázatok csökkentését szolgáló információs és ellenőrzési rendszert építsen ki, illetve működtessen, amely maradéktalanul biztosítja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenységre, valamint a számvitelre vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelést" - áll egyebek közt a TIR Biztosító Egyesülettel kapcsolatos PSZÁF határozatban. Az egyesület október 5. után nem fogadhat el új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződési ajánlatot. Több alap- illetve tartalékképzési szabály betartására is felhívta az egyesület figyelmét a felügyelet.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy a TIR egyesületet érzékenyen érinti a felfüggesztés, mivel az átszerződési időszak is beleesik. Ennek ellenére az új díjakat közzé kell tennie az egyesületnek is, hogy a meglévő tagjai dönteni tudjanak: mennek vagy maradnak, illetve jövő áprilistól már ez alapján fogadhat új ügyfeleket.

Az utóbbi két évben a felügyelet kiemelten vizsgálja az autós biztosítókat, és különösen a nyilvántartásaikban talál hibát. Emiatt bírságolta meg az Union Biztosítót és függesztette fel a MÁV egyesületet.

A szerda délután közzétett további két felügyeleti határozat a két nagy autós biztosítót érinti. A Generali-Providencia, valamint az Allianz Biztosítót is 2-2 millió forintra bírságolta a felügyelet a nyilvántartási hiányosságok miatt. A Generali-Providenciának a nyilvántartás apróbb fogyatékosságainak rendbetételén túl a bónusz-malusz osztályba sorolásoknál kell jogkövető magatartást tanúsítania. Az Allianz Biztosítónak - az előbbieken túl - a megszűnt biztosításokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség maradéktalan betartását írta elő a felügyelet.