Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

A kötelező biztosítás 5-10 százalékkal drágul

2003.10.29. 11:19
Átlagosan öt-tíz százalékkal drágul jövőre a kötelező biztosítás. A besorolásnál döntő szempont a lakóhely és az életkor. A vidéki kisvárosban élő, 35 feletti autótulajdonosok járnak talán a legjobban, az ő éves díjunk több biztosítónál változatlan, vagy csak két százalékkal nő - írja a Magyar Hírlap.
Eddig a piac felét biztosító Allianz Hungária biztosító tette közzé jövő évi tarifáiban történő változást. Kálózdi Tamás vezérigazgató-helyettes bejelentette, hogy az átlagos 27600 forintos kötelező felelősségbiztossítási díj 5,9 százalékkal emelkedik. A biztosítónál szerződött több mint 1,8 millió autótulajdonos közül minden ötödiknek csökken a kötelező biztosítási díja 2004-ben, negyedüknek pedig változatlan marad - írja a Magyar Hírlap.

Kockázatarányos díjazás

Az Allianz továbbra is tartja magát a kockázatarányos díjazáshoz. Ez azt jelenti, hogy azoknak a biztosítottaknak kell többet fizetni, akikre a biztosító szerint több veszély leselkedik. Legfontosabb kockázati elem a lakóhely. Tovább szélesedik a főváros agglomerációja is, így a távolabbról bejárók biztosítási díja is emelkedik. Ugyanakkor a Közép- és Nyugat-Dunántúlon élők kevesebbet fizetnek jövőre.

A biztosítónál az átlagosnál jobban emelkedik például a kisebb hengerűrtartalmú kocsik biztosítási díja is, mint a nagyobbaké. Ennek oka a biztosító szerint, hogy a kisebb kategória a népesebb, következésképpen ott több a baleset. A volt szocialista gyártmányú autók biztosítása is olcsóbb lett, mivel ezeket ma már inkább többedik kocsiként, rövid távokon használják - áll a Magyar Hírlapban.

Újabb differenciáló tényezők

Az OTP Garancia biztosító átlagos díjemelése 5,83 százalékos lesz. A tarifában egy lényegesebb változás történt: a 25-34 év közötti korcsoportot kettébontották.

A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy nem ritka a 8-10 százalékos emelés sem. Zömük újabb differenciáló tényezőket épített be.

Az Axa átlagosan nyolc százalékot emel, de változatlan lesz a díja a 35 évnél idősebb nem budapesti autótulajdonosoknak - tudta meg a napilap Erdő Páltól, aki az igazgatóságban a gépjármű-biztosításokért felel.

Egy hónap a váltásra

Az autósoknak egy hónapjuk van arra, hogy elhagyják eddigi biztosítójukat, ha annak ajánlata nem győzi meg őket. December 31-ig azonban mindenképpen meg kell kötniük a január elsejétől érvényes szerződést azzal a céggel, amelynek ajánlata esetleg jobban tetszik - írja a Népszabadság.

A november-decemberi szezonban az autósok többsége nem mozdul, maradnak eredeti társaságuknál - annak ellenére, hogy egy jó választással akár harminc százalékot spórolhatnának. Előfordul ugyanis, hogy ugyanannak a gépjármű-tulajdonosnak ennyivel olcsóbb biztosítást kínál az egyik társaság a másiknál.