Judit
3 °C
7 °C

Biztosítókat bírságolt a versenyhivatal

2006.09.08. 11:20
Összesen százmillió forintnyi bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa két biztosítóra és egy bankra a fogyasztók megtévesztése miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2006. szeptember 7-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az MBI Nemzetközi Marketing Tanácsadó és Biztosításközvetítő Kft., az Union Biztosító Zrt. valamint a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsítottak az Union Biztosítónak az MBI által értékesített MBI Befektetési Jövőszámla elnevezésű életbiztosítási termékéhez kapcsolódó hitellehetőséggel összefüggésben. Jogsértő magatartásáért az MBI Nemzetközi Marketing Tanácsadó és Biztosításközvetítő 72 millió forint, az Union Biztosító 24 millió forint, a Kereskedelmi és Hitelbank 3 millió forint versenyfelügyeleti bírságot köteles fizetni - tájékoztatta az Indexet a GVH.

A 2000. szeptember 19-től értékesített termékről a fogyasztók 2002. május 31-ig azt a tájékoztatást kapták, hogy a biztosítási szerződés megkötése által a későbbiekben lehetőség nyílik kedvezményes hitelfelvételre is, a konstrukció mögött álló banki háttérnek köszönhetően. A versenyfelügyeleti eljárás során ugyanakkor megállapították, hogy a konstrukció mögött nem állt semmilyen banki háttér.

2002. január 1-től 2002. május 31-ig a tájékoztatás kiegészült a K&H által kibocsátott banklevéllel, amely ismertette, hogy a pénzintézet milyen feltételekkel kész hitelt nyújtani az életbiztosítással rendelkezőknek, miközben erre nem is volt kidogozott banki konstrukció, illetőleg a banklevélben közölt államilag támogatott hitel nyújtására a banknak nem is volt lehetősége.

Az MBI-vel szemben kiszabott bírság összegének megállapítása során a GVH figyelemmel volt arra, hogy a vállalkozás esetében már a harmadik alkalommal állapítanak meg jogsértést hasonló ügyben. A GVH tekintettel volt a termék sajátosságaira is, így különösen arra, hogy az életbiztosítási szerződéseket legalább 20 évre kötötték, ezáltal hosszú távú hatást gyakorolva a piacra. A GVH számításba vette azt is, hogy az MBI milyen mértékű bevételhez jutott az általa megkötött életbiztosítási szerződések után az Union által fizetett igen magas mértékű jutalékból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?