György
16 °C
24 °C

Belehúztak a biztosítók

2006.11.13. 07:54
Több mint 23 százalékkal, 629 milliárd forintra nőtt a biztosítók díjbevétele az idén. Az élmezőny összetétele nem változott: piacvezető az Allianz, a második helyért pedig a Generali és az ING között folyik a verseny.

Kiugróan jó három negyedévet tudhatnak maguk mögött a hazai biztosítók, a január-szeptemberi időszakban ugyanis több mint 23 százalékkal, 629 milliárd forintra nőtt a társaságok díjbevétele. A dinamikus bővülés az egyszeri díjas életbiztosítások számlájára írható, a szegmens ugyanis a társaságok 118 milliárd forintos díjbevétel-növekményének immár közel kétharmadát adta - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének legfrissebb összesítéséből.

Az egyszeri életbiztosítások díjbevétele egy év alatt több mint a kétszeresére emelkedett (a tavalyi 61,1-ről 137,6 milliárdra), ennek köszönhetően az élet ágon belül is érdemben nőtt a súlyuk: szemben a tavalyi közel 29 százalékkal, 2006 első kilenc hónapjában már az összdíjbevétel 44 százalékát adták ezek a termékek. Az egyszeri díjas életbiztosítások 137,6 milliárdos díjbevételének zömét, több mint 113 milliárdot a befektetéshez kötött úgynevezett unit-linked konstrukciók tették ki. A folyamatos díjas biztosításokat is beleszámolva a unit-linked termékek immár mintegy 180,4 milliárdos díjbevétellel büszkélkedhetnek, ráadásul térnyerésüket jól mutatja, hogy az élet ágon belül közel 58 százalékos szeletet hasítanak ki.

A befektetési egységhez kötött konstrukciók ráadásul rekordnegyedévet könyvelhettek el - július-szeptember között 75 százalékkal, több mint 77 milliárd forinttal nőtt a szegmens díjbevétele ? ez főként az augusztusi rohamnak volt köszönhető. A kamatadó bevezetését megelőző felfokozott érdeklődés hátterében elsősorban az húzódott meg, hogy a konstrukció azon ritka megtakarítási, befektetési termékek egyike, ahol a jövőben befizetett eseti vagy rendkívüli díjak hozamaira sem kell kamatadót fizetniük a magánszemélyeknek.

Az élet ág több mint 46 százalékos díjbevétel-bővülésénél jóval szerényebb, mindössze 6,6 százalékos erősödést könyvelhetett el a nem élet ág szegmense, amelyen belül a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások 99,3 milliárdos díjbevétele 6,3 százalékos növekedést takar 2005 hasonló időszakához képest. Ez az éles kettősség nem maradt következmények nélkül: egyrészt az élet ági szegmens jócskán megközelítette a nem élet ágat (a kettő közötti díjbevétel-különbség az egy évvel ezelőtti 83 milliárdosról mostanra 4 milliárdra apadt), ráadásul a piaci részesedéseket illetően is változás tapasztalható.

Igaz, az élmezőny összetétele nem változott, ám a piacvezető Allianz Hungária 22,14 százalékos részesedése némi lemorzsolódást jelent az első fél év végi 23,7 százalékhoz képest, nem beszélve az egy évvel korábbi 25,8-es részarányról. A sorban következő, 14,6 százalékos szeletet kihasító Generali-Providencia Biztosítót pedig 13,5 százalékos részesedésével jócskán megközelítette az életbiztosítási szegmensben tevékenykedő ING. (Az Allianz 5,5, a Generali 15,5, az ING pedig 40,5 százalékkal növelte díjbevételét egy év alatt.)

A biztosítók növekedési dinamikáját nézve közel négyszeresére bővítette díjbevételét az Aviva, triplázott a MÁV, valamivel szerényebben, 135 százalékkal bővült a Magyar Posta Élet, duplázott a Winterthur, s több mint 50 százalékos erősödést realizálhatott az Uniqa Biztosító. A kgfb-nél a múlt év első kilenc hónapjának 73 százalékáról 66,6-re javult a kárkifizetési arány, míg a cascónál 52,6 százalékról kismértékben, 53,7-re romlott. Amire viszont számítani lehetett: a tűz- és elemi kockázatok terén a kárkifizetések aránya egy év alatt 30-ról 43 százalékra módosult.