Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Biztosítások 9 ezer és 1,5 millió forint között

2006.11.04. 09:19
A legolcsóbban a vidéken élő középkorú, kis autóval járó nők ússzák meg a kötelező biztosítást, ők alig kilencezer forintot fizetnek évente. A legtöbbet természetesen a huszonéves budapesti fiatal férfiaknak kell fizetni, luxusautóval akár másfélmillióra is rúghat az éves díj.

Több mint százféle kedvezménnyel, területi besorolásokkal, tucatnyi korcsoporttal és egyéb szorzókkal bonyolítják meg a kötelező tarifák rendszerét a biztosítók. Egy dolog azonban az idén sem változott. A legkevesebbet a vidéki, középkorú nőnek kell fizetnie, aki kis autóval jár, régóta van jogosítványa és soha nem okozott balesetet. Az online alkuszok oldalain kiszámoltuk, mennyit kell fizetnie évente egy kisvárosi, Marutit vezető nőnek, aki B10-es bónuszkategóriában van, inkasszóval fizet éves rendszerességgel. A legjobban a Signal biztosítónál jár, 9700 forintos díjra számíthat, ha a hagyományos úton köti a szerződését. Ha azonban online alkusz segítségét veszi igénybe, a Mávnál kell a legkevesebbet fizetie, 8700 forintot. A legdrágább ajánlat az Union biztosítóé, itt 14 ezer forintba kerülne évente a biztosítás. A különbség ötezer forint.

Több mint egymillió forintos különbség van azonban a másik végletnél. Az a fiatal budapesti férfi, aki vadonatúj luxusautót vezet (mi Ferrarival és Lamborghinivel számoltunk, mindkettőnél ugyanazt az ajánlatot kaptuk), egy éve szerezte jogosítványát és azóta már négy balesetet is okozott a legolcsóbban a Máv biztosítónál úszhatja meg. Éves díja 286 ezer forint, ha a hagyományos módon köt biztosítást. Ha igénybe veszi az online kedvezményt, akkor csupán 187 ezer forintjába kerül évente a kötelező. A biztosítók harmada félmilliós ajánlatot ad, harmada majdnem egymillióért kötne szerződést. A Magyar Posta Biztosító azonban nagyon nem akarhat portfoliójába ilyen ügyfelet, ők több mint másfélmillióért szerződnének. A különbség a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között 1,3 millió forint.

Persze nem csak az autó típusa miatt ilyen drága a kötelező biztosítás az előbbi esetben. Kiszámoltuk, hogy egy középkorú budapesti férfi mennyit fizetne, ha Ferrarival járna dolgozni, soha nem okozott balesetet, így B10-es bónuszkategóriában van. Majdnem ugyanannyit kellene fizetnie, mint bármely más autónál, a legolcsóbb biztosítónál 42 ezer forintért köthetne szerződést, de a legdrágább ajánlat is csak 83 ezer forintos. Ugyanezekkel a feltételekkel egy középkorú budapesti nőnek is ugyanennyit kell fizetnie.