Alfréd
-3 °C
3 °C

Akár félmillió autós is biztosítót válthat

2005.12.13. 13:46
Három- és ötszázezer közé teszik a hazai társaságok azon járműtulajdonosok számát, akik kötelező biztosításuknál szolgáltatót váltanak. A végeredményt tekintve még nagy lehet a szórás: százezernél több flottaautó sorsáról ugyanis még nem döntöttek a tulajdonosok.
Az idei kampány során elsődlegesen a továbbra is árletörő biztosítóegyesületek vettek el ügyfeleket a nagy társaságoktól. Ám mivel a kgfb-piacon több száz ezer járművet jelentő flottabiztosítások árajánlatai mostanában érkeznek az ügyfelekhez, végleges adatok még nincsenek a szerződésfelmondási időszakról. Jákfalvi Zoltán, a Generali Biztosító gépjárműüzletágának vezetője szerint az évről évre biztosítót váltó flották a teljes kampány során az ügyfelek 8-9 százalékát (mintegy 30 ezer szerződés) tehetik ki. Miközben a felmondók arányában sokkal nagyobb az arányuk, mert sokan decemberben régi biztosítójuk ajánlatát fogadják el.

Az eddigi adatok alapján plusz 15-20 ezer ügyfél lehet a felmondások egyenlege az Allianznál - véli Sipos József kommunikációs igazgató -, aki szerint a biztosító év végi egyenlege 1,77 millió ügyfél lehet. A Generalinál az egyedi szerződések tekintetében 25 ezer új szerződést és szintén 25 ezer felmondást rögzítettek a flottaszerződéseken kívül.

Az Union Biztosítónál a nem végleges adatok alapján a teljes piac felmondóinak 14-18 százalékára teszi saját ügyfeleiket Maják Viktor marketing igazgató. Az Aegonnál 18 ezer a felmondó és több mint 13 ezer az új ügyfél - a flottaszerződéseken kívül. Az OTP Garancia Biztosítónál 9 ezer szerződést szüntettek meg, míg 20 ezer felett van az újak száma. Az Uniqánál a felmondások száma 15 ezer, míg az új szerződéseké 9 ezer, ám ez még nőhet. A Posta Biztosító eddig 13 ezer felmondást regisztrált, míg 33 ezer új szerződőre számít.

A MÁV Biztosító Egyesületnél 38-40 ezer új szerződőt várnak, amellyel megduplázódik az egyesület kgfb-szerződéseinek állománya. A kgfb-állomány megduplázódásáról számoltak be a TIR Biztosító Egyesületnél is. A Közlekedési Biztosító Egyesület (Köbe) nagyságrendileg megegyező ügyfélszámmal nyithatja az évet.