Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Perelhetők a BKV-s sztrájkolók

2008.04.16. 07:28
Perelhetők lehetnek a BKV-s sztrájkolók az utazó közönséget ért esetleges károk miatt, mégpedig azért, mert nem biztosították a törvényben előírt elégséges szolgáltatást - mondta a Világgazdaságnak Lőrincz György ügyvéd, munkajogi szakértő.

Egy munkabeszüntetés nyomán számtalan káresemény történhet. A sztrájk által veszélyeztetett nagy cégek szerződéses feltételeikben szinte kivétel nélkül vis maiorként minősítik a munkabeszüntetést, így kizárják a felelősségüket.

Ha a munkavállalók megmozdulása jogszerű, fel sem merül a felelősség kérdése. Jogszerűtlen sztrájk esetén viszont már igen. Ám igaz: a sztrájktörvény egy híján húszéves fennállása alatt igen ritkán fordult elő jogellenes munkabeszüntetés.

Az elmúlt két évtizedben nem volt olyan sztrájk, amelynek idejére ne garantálták volna a még elégséges szolgáltatást, még ha annak mértékét vitatták is - mondta Lőrincz György. Ennek elmaradása a munkabeszüntetést nem teszi jogellenessé. Ám az elégséges szolgáltatást törvény követeli meg, e tekintetben tehát a sztrájkolók törvényt sértettek.

Így aki azért kényszerült szabadságot kivenni, mert nem tudott bemenni a munkahelyére, és a bírósághoz fordulva bizonyítja, hogy az elégséges szolgáltatással ez nem következett volna be, alappal tarthatna igényt kártérítésre.

Más szakértők kevés esélyt adnának a sztrájk miatt kárigénnyel fellépőnek. Horváth Gyula ügyvéd, a Dr. Hidasi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa szerint csak akkor lehetne a siker reményében pereskedni, ha a munkabeszüntetés jogellenes, de a bizonyítás igen nehéz � már önmagában annak meghatározása is, hogy ténylegesen ki okozta a kárt. Azaz igencsak megfontolandó egy a sztrájk okozta károk kapcsán indítandó próbaper.