Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Perelhetők a BKV-s sztrájkolók

2008.04.16. 07:28
Perelhetők lehetnek a BKV-s sztrájkolók az utazó közönséget ért esetleges károk miatt, mégpedig azért, mert nem biztosították a törvényben előírt elégséges szolgáltatást - mondta a Világgazdaságnak Lőrincz György ügyvéd, munkajogi szakértő.

Egy munkabeszüntetés nyomán számtalan káresemény történhet. A sztrájk által veszélyeztetett nagy cégek szerződéses feltételeikben szinte kivétel nélkül vis maiorként minősítik a munkabeszüntetést, így kizárják a felelősségüket.

Ha a munkavállalók megmozdulása jogszerű, fel sem merül a felelősség kérdése. Jogszerűtlen sztrájk esetén viszont már igen. Ám igaz: a sztrájktörvény egy híján húszéves fennállása alatt igen ritkán fordult elő jogellenes munkabeszüntetés.

Az elmúlt két évtizedben nem volt olyan sztrájk, amelynek idejére ne garantálták volna a még elégséges szolgáltatást, még ha annak mértékét vitatták is - mondta Lőrincz György. Ennek elmaradása a munkabeszüntetést nem teszi jogellenessé. Ám az elégséges szolgáltatást törvény követeli meg, e tekintetben tehát a sztrájkolók törvényt sértettek.

Így aki azért kényszerült szabadságot kivenni, mert nem tudott bemenni a munkahelyére, és a bírósághoz fordulva bizonyítja, hogy az elégséges szolgáltatással ez nem következett volna be, alappal tarthatna igényt kártérítésre.

Más szakértők kevés esélyt adnának a sztrájk miatt kárigénnyel fellépőnek. Horváth Gyula ügyvéd, a Dr. Hidasi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa szerint csak akkor lehetne a siker reményében pereskedni, ha a munkabeszüntetés jogellenes, de a bizonyítás igen nehéz � már önmagában annak meghatározása is, hogy ténylegesen ki okozta a kárt. Azaz igencsak megfontolandó egy a sztrájk okozta károk kapcsán indítandó próbaper.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!