Alfréd
-2 °C
2 °C

Feketelista készül a kereskedőkről

2006.06.23. 08:58
Listát készítenek a fogyasztóvédelmi egyesületek azokról a kereskedőkről, amelyek megkárosítják a fogyasztókat és a hibáikat nem hajlandók kijavítani.
Feketelistát készít a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azokról a kereskedőkről, amelyeket az illetékes szervezetek bár elmarasztalnak, de a cégek a felrótt hibáikat nem javították ki. A listát a Feosz honlapján lehet megtekinteni, egyelőre még kezdetleges formában, de információink szerint a szervezet már dolgozik egy áttekinthetőbb, fogyasztóbarát formátumon. Ezt a listát az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is nyilvánosságra hozza saját havilapjában. A szervezetek azt remélik, hogy a kereskedők a lista hatására korrigálják a hibáikat.
Jogtalan díjemelés az utazási irodáknál?
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint több ember zsebéből is jogtalanul vesznek ki pénzt az utazási irodák, amikor az utazási szerződés megkötése után, az utazás előtt 20 nappal emelnek árat a kerozindíj bevezetésének indokával. Ilyenkor ugyanis a díj emelésére kizárólag a közlekedési költségek nemzetközi egyezményen alapuló díjszabási vagy hatósági árának változása miatt, továbbá egyes szolgáltatásokkal kapcsolatos adó, illeték, valamint a szolgáltatóval kötött szerződésben szereplő deviza forintárfolyamának időközi változása miatt kerülhet sor - a kerozin esetében pedig egyik feltétel sem áll meg. Az áremeléseket a fogyasztók többnyire �lenyelik�, mivel nem ismerik jogaikat, pedig akár el is állhatnának a szerződéstől, s még akár kártérítésre is jogosultak lennének. A fogyasztóvédelmi hatóságokhoz évente több mint száz, utazási irodával kapcsolatos panasz érkezik és a békéltető testületek is gyakorta marasztalják el őket.

A fogyasztóvédelmi törvény szerint amennyiben a panaszos vevő nem tud megegyezni a kereskedővel, a békéltető testületekhez fordulhat. A szervezet, ha valóban visszaélést talál, ajánlást tesz, amelyet a kereskedő vagy elfogad (és ha nem tartja be, bíróságon behajthatóvá válik rajta az ajánlás), vagy nem. Ez utóbbi esetben a vevő bírósághoz fordulhat, amelyet egyébként a békéltető testület kihagyásával is megtehet.

A fogyasztóvédelmi törvény szerint az ajánlásokat a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, illetve az illetékes kamarák nyilvánosságra hozhatják. Mivel a FEOSZ és az OFE együttműködési megállapodást kötött a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel, Újlaki-Vátz László, az egyesület szóvivője szerint elegendő jogalap van arra, hogy az adatokból publikus listát állítsanak össze.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azonban van némi joghézag. Vámos György szerint az egyesületeknek alapvetően semmi közük nincs az ajánlásokhoz, bár ettől még magát a kezdeményezést jónak tartja. A főtitkár szerint azonban a lista nem lehet teljes, hiszen sok fogyasztó nem fordul a békéltetőkhöz, hanem egyenesen a bíróságra megy, és nyilvánvalóan a legkritikusabb hibákat elkövető kereskedők vagy a notórius visszaesők legnagyobb szabálytalanságai nem lesznek publikusak, vagyis a lista akár még torz képet is tükrözhet.