Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Balatoni városok vennék meg a Hajózási Rt.-t

2007.05.18. 14:59
Az önkormányzatoknak pénzügyminiszteri ígéretük volt az állami kisebbségi tulajdonrészre, így nem értik, miért ír ki nyilvános pályázatot az ÁPV.

A Balatoni Hajózási Zrt. 49 százalékos részvénycsomagjának nyilvános pályázaton való meghirdetését ellenzi a többségi tulajdonos huszonkét önkormányzat; a kormánytól azt kérik, hogy az ÁPV Zrt. számukra ajánlja fel megvételre a tulajdonrészt. Errõl Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke, Siófok polgármestere beszélt azt követõen, hogy a 22 önkormányzat polgármestere pénteken Tihanyban tanácskozott a közös álláspont kialakításáról. Balázs Árpád elmondta: nem számítottak arra, hogy az ÁPV Zrt. nyílt pályázat kiírásáról dönt.

Ígéret volt

Abban bíztak, hogy a pénzügyminiszter ígéretének megfelelõen meghatározott pénzügyi konstrukció alapján megvehetik a tulajdonos önkormányzatok a kisebb részvénycsomagot - tette hozzá. A BSZ elnöke szerint a pénzügyi konstrukció alapját az képezné, hogy a cégnek az úgynevezett közhasznú tevékenységét, a tömegközlekedést szolgáló vagyontárgyait ingyen kaphatnák meg az 51 százalékban már tulajdonos önkormányzatok, míg a vitorláskikötõket és más üzleti célú létesítményeket pedig megvásárolnák.

Balázs Árpád szerint a 49 százalékos részvénycsomag ára valamivel meghaladja az 1,6 milliárd forintot, amelybõl több mint egymilliárdot tesz ki a közforgalmú hajózást szolgáló vagyonrész. Hangsúlyozta: mintegy 400-500 millió forintra értékelhetõek az üzleti célú vagyonelemek, s a tulajdonos önkormányzatok csak ezt szeretnék megvásárolni.

A közérdek azt diktálná

Suchmann Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke az MTI-nek elmondta: 2006 májusában a pénzügyminiszter azt közölte levélben a BFT-vel és a többségi tulajdonos önkormányzatokkal, hogy a hajóscég 49 százaléknyi tulajdonának egy része ingyenes vagyonjuttatással, a másik része pedig - például a vitorláskikötõk - piaci értéken kerülhet a 22 önkormányzat tulajdonába. "Ehhez a vegyes megoldáshoz a kormány döntése szükséges, s a polgármesterek a pénteki tihanyi tanácskozásukon arra hatalmaztak fel, hogy errõl folytassak tárgyalásokat a pénzügyminiszterrel és a kormányfõvel is" - tette hozzá a BFT elnöke, megjegyezve, hogy a részvénycsomag értékesítésérõl az ÁPV Zrt. még nem írta ki a nyílt pályázatot, arról még csak döntést hozott.

Suchmann Tamás szerint a közérdek azt diktálná, hogy azok kapják meg a tulajdoni részt - és méltányos áron -, akinek a területén vannak az ingatlanok. Ezek pedig a cégben már többségi tulajdonos önkormányzatok - hangsúlyozta a BFT-elnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!