Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gyurcsány szerint elfogadhatatlan Blair javaslata

2005.11.29. 09:53
Nem szabad olyan helyzetet teremteni, hogy az új tagállamok zsarolhatók lehessenek: ha nincs uniós költségvetés 2007-től, akkor rosszul járnak - szögezte le Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Tony Blair javaslatára reagálva.
Elfogadhatatlannak nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy keddi televíziós interjúban Tony Blair brit kormányfő javaslatát, hogy 170 milliárd euróval csökkentsék a következő EU-költségvetési tervezetet. "Az, amit most javasol Blair miniszterelnök, az elfogadhatatlan" - szögezte le a miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Hozzátette, nem szabad olyan helyzet kialakulását sem megengedni, hogy az új tagállamok zsarolhatók lehessenek azzal: ha nincs uniós költségvetés 2007-től, akkor rosszul járnak.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy szakértői szakértői szintű egyeztetés már volt a kérdésről Budapesten, múlt hét pénteken. Véleménye szerint a tíz új tagország többsége ezt a javaslatot nem tudja elfogadni. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ezek az országok "nem fognak úgy viselkedni, mint akik megengedhetik azt maguknak, hogy velük ezt a játékot játsszák".

Gyurcsány Ferenc szerint nem kell 2007 előtt egy évvel feltétlenül, bármi áron költségvetést készíteni. Úgy vélte, hogy az osztrák elnökség alkalmasabb talán lesz erre, "mint az a fajta empátia, amellyel a britek most kezelik az új országoknak a problémáját".Véleménye szerint a következő év közepére, az osztrák elnökség végéig kell megállapodni a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésről. Tony Blair brit miniszterelnök, az Európai Tanács soros elnöke december 2-án látogat Budapestre.

Batiz András múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kétoldalú megbeszélést folytat majd Tony Blairrel, majd a felek tárgyalnak a V-4-es tagországok, azaz Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökeivel.