Benedek
-5 °C
5 °C

Csúszni fog az EU-költségvetés

2005.12.02. 15:45
Nem született kompromisszum az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök és a visegrádi négyek kormányfőinek budapesti találkozóján. Az Ecostat főtanácsadója szerint a büdzséről az osztrák elnökség alatt fognak dönteni.
Európának szüksége van költségvetésre, a V4-ek egyetértenek a büdzsében végrehajtandó reformok szükségességében, de azt nem fogadhatjuk el, hogy csak egyetlen ponton, a kohéziós politika terén hajtsunk végre változtatásokat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Blair-V4 találkozót követő sajtóértekezleten. Hozzátette: nagyobb nyitottságra és megértésre lenne szükség a költségvetés mérete és az uniós pénzekhez való hozzáférés ügyében.

Tony Blair elmondta, Nagy-Britannia semmiképpen nem mondhat le a neki jelenleg járó mezőgazdasági visszatérítésekről. A tíz új tagállamnak elemi érdeke, hogy még az idén megállapodás szülessen az uniós büdzséről, hiszen elképzelhető, hogy jövőre sem születik kompromisszum. "Ha a megállapodások hiányában az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési folyamatok felett, a tizek csak egyharmadát fogják kapni a jelenleg nekik járó felzárkóztatási pénzeknek, ami nekik nem lehet érdekük" - közölte Tony Blair.

Néhányan egyezkednének

Az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott szegényebb országok esetleg hajlandók elfogadni a strukturális alapokból nekik juttatandó támogatások mérséklését, de nem olyan mértékben, ahogyan az az uniós soros elnökségét ellátó Nagy Britannia javaslatában szerepel - írja pénteki budapesti jelentésében a Reuters. A hírügynökség a budapesti tanácskozáson résztvevő diplomatákra hivatkozva közli, hogy az új tagországok esetleg elfogadnának egy kisebb mértékű csökkentést és " Nagy Britannia is beleegyezne a kohéziós alapok 5 százalékos mérséklésébe".

Nagy Britannia a nettó befizetők, köztük Németország terheinek mérséklése érdekében a tíz új uniós tagországot érintően 10 százalékos, mintegy 16 milliárd eurót kitevő forráscsökkentésre tett javaslatot a 2007-13 közötti éves költségvetésben, ami az érintett országok éles bírálatát váltotta ki.

Csúszni fog

Az unió teljes költségvetésének a helyzete nagyon bizonytalan, valószínű, hogy a büdzséről folyó tárgyalások nem érnek most véget, hanem az osztrák elnökségig elhúzódik az egész kérdés - vélekedik Szabó László EU-szakértő, az Ecostat főtanácsadója. Az agrárágazat finanszírozása még bizonytalanabb, mint úgy általában a költségvetésé, hiszen ez a változás jelentős veszteségeket okozna az unió egyik meghatározó államának, Franciaországnak. Ezért a szakértő szerint a mezőgazdasági költségvetés vitáját már semmiképpen nem fogják lefolytatni a brit elnökségből hátralévő időben.

Az agrártámogatások esetleges lefaragása hazánkat és a többi újonnan csatlakozott államot rosszabbul érinti, mint a régi uniós tagállamokat. Az új csatlakozók ugyanis jelenleg még kevesebb támogatást kapnak, mint a régiek. A támogatások különbségét 2008-ra egyenlítenék ki, de az agrárfinanszírozások rendszerének esetleges megváltozása esetén megnőhet ez az "utolérési időszak".

Az agrártámogatások uniós szintű csökkentése azért is kedvezőbb a régi tagállamoknak, mert ott mások a versenyképességet befolyásoló egyéb termelékenységi mutatók. Emellett nagyobbak a mezőgazdasági vállalkozások tartalékai, jobbak a cégek tőkésítettségi mutatói - mondta Szabó László. Ráadásul azok a cégek már "benn vannak a piacokon", így nagyon komoly árelőnyt kellene nyújtanunk ahhoz, hogy a pozícióikat meggyengítsük.