Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Euró helyett leva?

2005.10.05. 13:35
A fejlődő piacok jelentik ennek a századnak a legkomolyabb befektetési lehetőségeit. Ebben a versenyben a közép-európai térség, így hazánk is, öt éven belül lemaradhat a kelet-európai országok mögött - fogalmazott egy amerikai szakértő egy szerdai befektetési napon. Hazánkat öt éven belül megelőzheti Bulgária, de akár Románia, Ukrajna és Moldávia is versenyképesebb lehet.
Michael Bleyzer, az amerikai SigmaBleyzer elnök-vezérigazgatója tartott a kelet-európai kockázati és magántőke piacokról előadást Budapesten a bécsi Gutmann Private Bankers szervezésében megvalósuló befektetői napon. A XXI. század nagy befektetési lehetőségét jelentik a fejlődő piacok, valós igény mutatkozik a tőkebefektetésekre és az értékteremtésre - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a magánbefektetések szempontjából az oktatási, képzési programok a leginkább hangsúlyosak.

Fenntarthatóan magas növekedés keleten

A kihívás, megismertetni a kelet-európai régióval, a lakossággal a private equity értelmét. Vonzóvá szeretnénk tenni stratégiai befektetők számára a vállalatokat, szakértelmünket felhasználva - mesélt tapasztalatairól Bleyzer, aki 27 éven át élt a Szovjetunióban és utódállamaiban. A befektetési szakember a nehézkes jogi-szabályozási környezetet említette az egyik legfontosabb gátló tényezőként, a stabilitás szükségességét kiemelve a befektetési környezet alapvető elemeként.

Bleyzer az értékteremtés három fő tényezőjét emelte ki Dél- és Kelet-Európában. Elsősorban a gyors, 5-10 százalék közötti gazdasági növekedésről és ennek hosszabb távú fenntarthatóságáról beszélt. Emellett fontosnak tartotta megemlíteni a vállalatok jelenlegi, nem elég hatékony irányítását, továbbá az EU-csatlakozás járulékos, pozitív hatásait.

Prognózisa alapján Bulgária, Románia, Oroszország, Ukrajna, Moldávia és a régió többi országa 3-5 éven belül versenyképesebbek lehetnek, mint a tavaly csatlakozott uniós országok. Bleyzer szerint ebben a régióban akár ötéves periódus alatt 6-10-szeres üzemi hatékonyság javulás érhető el professzionális befektetők számára, megfelelő célvállalatok esetében, amely természetesen komoly nyereségben tükröződik majd a kiszálláskor, az exit során.

Kedvenc ukrán befektetései közül a szakember a Szevasztopol Shipyard hajógyár, a Poltava édességgyártó, a Softline szoftverfejlesztő és a Volia Cable távközlési szolgáltató példáját emelte ki. Valamennyit ígéretes, fenntarthatóan magas növekedészt kínáló vállalatként definiálta a szakember.