Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Blokád alatt a kalocsai Lidl

2004.11.30. 10:21
Mától munkagépekkel blokád alá vonták a Kalocsán épülő Lidl üzletet a bolt építésében korábban részt vevő vállalkozók - írja a Népszabadság. Ezzel azt akarják elérni, hogy fizessék ki elvégzett munkájuk utáni bérüket.
A Kalocsán épülő Lidl építői blokáddal szeretnék elérni, hogy kifizessék elmaradt bérüket - írja a Népszabadság. Az építkezésben korábban részt vevő vállalkozók blokád alá vonták az épülő üzletet. A követelés meghaladja a százmillió forintot.

A demonstrálók szerint az olcsó árairól híres áruházlánc az üzletet is a lehető legolcsóbban próbálta felépíteni. Így a legalacsonyabb árat kínáló pályázó építhetett, függetlenül attól, hogy reális volt-e az ár.

Problémák máshol is

Kalocsán a monori székhelyű, hárommillió forintos jegyzett tőkéjű Bogi 95 Kft. lett a befutó. Az alvállalkozók úgy tudják, a fővállalkozó vállalta, hogy első részszámláinak benyújtásáig majdnem elkészül az áruházzal. Tehát neki kellett volna előfinanszíroznia az építkezést. Csakhogy a jelek szerint a Bogi 95 Kft.-nek erre nem volt elegendő tartaléka - írja a napilap.

A kalocsai példa nem számít egyedinek. Úgy tudni, Szombathelyen, Gyulán és Szolnokon is adódtak elszámolási problémák. A Lidl üzletlánc gyulai áruháza előtt jelentett be demonstrációt egy helyi vállalkozó - értesült a HavariaPress. Az áruház építésében részt vevő alvállalkozó az áruház nyitására időzített három napig tartó félpályás útlezárással akar tiltakozni a ki nem fizetett vállalkozói díjai miatt. A Gyulai Rendőrkapitányság munkatársai a forgalom irányításával próbálják majd segíteni az arra közlekedő autósokat.

A Lidl a Népszabadságnak elmondta, nincs elszámolási vitája egyetlen alvállalkozóval sem, mivel csak generálkivitelezőkkel áll szerződéses kapcsolatban. Az áruházlánc cáfolta, hogy áruház-építési pályázatainak nyerteseit elsősorban az ajánlott árak alapján választotta ki.