Márk
13 °C
28 °C

Tovább csökkenhet a jegybanki kamat

2005.02.17. 14:49
Londoni feltörekvő piaci elemzők a konszenzustól jelentősen elmaradó januári magyarországi infláció után eltérő ívű további dezinflációs pályákat jósoltak, de abban egyetértettek, hogy a jegybanki kamatszint az idén 7,00-7,50 százalék közé süllyedhet.
Wike Groenenberg, a Citigroup befektetési csoport londoni irodájának európai feltörekvő piaci stratégája a 4,1 százalékos januári 12 havi infláció ismertetése után az MTI-nek azt mondta: a tavalyihoz hasonló adóváltozások elmaradása 0,3 százalékpontnyit vett ki a bázisévi összehasonlító adatból, a csökkenés fennmaradó része azonban az élelmiszer- és a szállítási szféra dezinflációjából ered. Ez azért fontos, mert e két komponens dezinflációja valószínűleg folyamatos lesz az idén, megteremtve a tavalyinál jóval alacsonyabb idei infláció feltételeit - mondta a szakértő.

Nem várható emelkedés

Arra a kérdésre, hogy osztja-e azt a londoni konszenzusos várakozást, miszerint az idei magyar inflációs pálya elnyújtott U-alakban mozogva, az év közepe felé várt mélypontról később ismét felfelé ível, Groenenberg nemmel válaszolt, mondván: jóllehet a következő egy-két hónapban az éves visszatekintésű inflációs ütemek négy százalék alatt lehetnek, de az év egészében négy százalék körül fognak mozogni, és az év végi 12 havi adat is ezen a szinten várható. Az elemző szerint ez is további jegybanki kamatcsökkentéseket tesz lehetővé.

Arra a kérdésre, hogy hol látja a jegybanki alapkamat idei lehetséges minimumát, a Citigroup elemzője azt mondta: a kamatszint nyolc százalékig biztosan lemegy, de ha a forint még ezen a kamaton is az ingadozási sáv erős végét közelíti, az MNB akár hét százalékos kamatszintig is elmehet.

Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport londoni befektetési irodájának térségi elemzője az MTI-nek azt mondta: az élelmiszer-, az energia- és a szállítási árkomponens a térség egészére jellemző módon viszi le az inflációs számokat.

Tisztességes munka

Cluse szerint az MNB javára írandó, hogy az elmúlt időszakban sikerült meglehetősen alacsonyan tartania az inflációs várakozást. "Sok mindent lehet kritizálni" a jegybank és a kormány közötti átfogó gazdaságpolitikai koordinációban, de a jegybank "tisztességes munkát végzett" annak kommunikációjával, hogy komolyan összpontosít a dezinflációra - mondta az elemző.

A vártnál erősebb inflációcsökkenés monetáris következményeire vonatkozó kérdésre a UBS szakértője azt mondta: ebben a hónapban fél százalékpontos kamatcsökkentésre számít, és "lesz hely" egy hasonló csökkentésre márciusban is. Az év közepére a 12 havi inflációs adatok három százalékhoz nagyon közeli szintre, sőt az olaj- és az élelmiszeráraktól, valamint a forinttól függően, a "legjobb forgatókönyv megvalósulása esetén" akár az alá is süllyedhetnek.

Ha az infláció a mostanihoz képest valóban legalább egy százalékpontnyit csökken az év folyamán, akkor a jegybanknak a februári és márciusi fél-fél százalékpontos kamatcsökkentések után további 0,75 százalékpontnyi mérséklésre lesz lehetősége, lépésenként 0,25 százalékponttal, vagyis az év második felére a kamatszint 7,25 százalékra süllyedhet - mondta Cluse.

Az elemző szerint az éves összevetésű havi inflációs adatok május-júniusban érik el a mélypontot, utána - főleg szeptembertől - valamelyes gyorsulás várható. Cluse azonban arra számít, hogy az MNB következő inflációs jelentésében már 4 százalék alatti év végi előrejelzés áll majd, "ami megegyezik az én véleményemmel".

Ritka a jó hír

Az Allianz pénzügyi csoport londoni befektetési érdekeltsége, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) a januári infláció csütörtöki ismertetése után kiadott kommentárjában a "Magyarország esetében ritkán adódó kellemes meglepetések egyikének" nevezte az adatot. A DrKW elemzői szerint a januári meredek csökkenést ugyan jórészt egyszeri tényezők - főleg a jelentős áfa-módosítások elmaradásának éves bázishatásai - okozták, mégis, az adat az egész évi inflációs pályát mélyebbre viszi, növelve az esélyét annak, hogy az év végi inflációt a 4-5 százalékos sávban lehet tartani. A Dresdner számítása szerint a 12 havi adatok a június-augusztusi időszakban érik el mélypontjukat 3,8 százalékon, utána visszagyorsulnak, és az év végén 4,4 százalékos infláció várható.

A DrKW felidézi a monetáris enyhítési kurzust bíráló saját korábbi figyelmeztetéseit arról, hogy 3 százalékos jegybanki reálkamat alatt tartani kell a jelentős ikerdeficitet fedező portfolió-beáramlás elapadásától. A bank korábbi elemzései 5 százalék körüli év végi inflációval számoltak, ennek megfelelően az elemzők a 8,00 százalékos kamatszinten jelölték meg a veszélyzóna határát.

A csütörtöki kommentár szerint azonban miután a vártnál enyhébb az infláció, mélyebbre lehet menni a nominális jegybanki kamattal, anélkül, hogy a reálkamat 3 százalék alá süllyedne. A DrKW felülvizsgált előrejelzése szerint ezért az MNB 7,50 százalékig csökkentheti idén alapkamatát, de "az új monetáris tanácsi tagok viselkedésétől függően" 7,00 százalékos kamatot sem lehet kizárni.