Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harmincmilliárddal többet költhetünk kamatra

2008.04.04. 08:30
Idén és jövõre az év eleje óta bekövetkezett hozamemelkedés a költségvetés kamatkiadásait mintegy százmilliárd forinttal növeli - véli Barcza György. A K&H Bank elemzõje szerint a hozamemelkedés miatt idén mintegy 30-40 milliárd forinttal fizet többet a költségvetés.

Amennyiben az állampapír-piaci hozamok a jelenlegi szinten maradnak, úgy a költségvetésben tervezett összeghez képest idén 30-40 milliárd forinttal kell többet fordítani kamatkiadásokra, míg a következõ években további 60-70 milliárd forinttal nõnek a kiadások - nyilatkozta Barcza György, a K&H Bank elemzõje. Legutóbb hétfõn a jegybank fél százalékponttal, nyolc százalékra emelte az alapkamatát, ám a jelenlegi hozamszinteket látva még egy hasonló mértékû emelésre kerülhet sor az elemzõ szerint.

Az MNB felzárkózott a piaci várakozásokhoz a kamatemeléssel, ám hogy a befektetõk lássák a jegybank kézzelfogható elkötelezettségét az antiinflációs politika mellett, szükség lesz még egy kamatemelésre - fogalmazott Barcza. Az elemzõ újabb kamatemelés esetén sem számol a hozamok további növekedésével, vagyis az eddigieken túl további többletkiadása feltehetõen nem lesz a költségvetésnek, viszont megindulhat a tõkebeáramlás a magyar állampapírpiacra.

A Pénzügyminisztérium elemzõi már a kamatemelés elõtt harmincmilliárd forinttal megemelték az idei adósságszolgálati kiadási elõirányzatukat, e szerint idén az adófizetõk 1128 milliárd forintot fizetnek adósságfinanszírozásra. Idén és jövõre az év eleje óta bekövetkezett hozamemelkedés a költségvetés kamatkiadásait mintegy százmilliárd forinttal növeli - véli Barcza György. A K&H Bank elemzõje szerint a hozamemelkedés miatt idén mintegy 30-40 milliárd forinttal fizet többet a költségvetés. A PM indoklása szerint a korrekció csak az addig bekövetkezett hozamemelkedéseket tükrözte, aminek alapján akár újabb korrekcióra lehet számítani a soron következõ havi jelentés publikálásakor.

Barcza György szerint a koalíciós válság nem növeli a befektetõi kockázatokat, ugyanis a jelenlegi kormányzati ciklusból hátralévõ két évre a befektetõk már nem vártak további reformokat - vagyis komoly csalódás sem érheti õket.