Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Harmincmilliárddal többet költhetünk kamatra

2008.04.04. 08:30
Idén és jövõre az év eleje óta bekövetkezett hozamemelkedés a költségvetés kamatkiadásait mintegy százmilliárd forinttal növeli - véli Barcza György. A K&H Bank elemzõje szerint a hozamemelkedés miatt idén mintegy 30-40 milliárd forinttal fizet többet a költségvetés.

Amennyiben az állampapír-piaci hozamok a jelenlegi szinten maradnak, úgy a költségvetésben tervezett összeghez képest idén 30-40 milliárd forinttal kell többet fordítani kamatkiadásokra, míg a következõ években további 60-70 milliárd forinttal nõnek a kiadások - nyilatkozta Barcza György, a K&H Bank elemzõje. Legutóbb hétfõn a jegybank fél százalékponttal, nyolc százalékra emelte az alapkamatát, ám a jelenlegi hozamszinteket látva még egy hasonló mértékû emelésre kerülhet sor az elemzõ szerint.

Az MNB felzárkózott a piaci várakozásokhoz a kamatemeléssel, ám hogy a befektetõk lássák a jegybank kézzelfogható elkötelezettségét az antiinflációs politika mellett, szükség lesz még egy kamatemelésre - fogalmazott Barcza. Az elemzõ újabb kamatemelés esetén sem számol a hozamok további növekedésével, vagyis az eddigieken túl további többletkiadása feltehetõen nem lesz a költségvetésnek, viszont megindulhat a tõkebeáramlás a magyar állampapírpiacra.

A Pénzügyminisztérium elemzõi már a kamatemelés elõtt harmincmilliárd forinttal megemelték az idei adósságszolgálati kiadási elõirányzatukat, e szerint idén az adófizetõk 1128 milliárd forintot fizetnek adósságfinanszírozásra. Idén és jövõre az év eleje óta bekövetkezett hozamemelkedés a költségvetés kamatkiadásait mintegy százmilliárd forinttal növeli - véli Barcza György. A K&H Bank elemzõje szerint a hozamemelkedés miatt idén mintegy 30-40 milliárd forinttal fizet többet a költségvetés. A PM indoklása szerint a korrekció csak az addig bekövetkezett hozamemelkedéseket tükrözte, aminek alapján akár újabb korrekcióra lehet számítani a soron következõ havi jelentés publikálásakor.

Barcza György szerint a koalíciós válság nem növeli a befektetõi kockázatokat, ugyanis a jelenlegi kormányzati ciklusból hátralévõ két évre a befektetõk már nem vártak további reformokat - vagyis komoly csalódás sem érheti õket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!