Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A bankok szerint könnyebb hitelhez jutni

2006.03.02. 15:41
A bankok több mint fele a vállalati hitelkereslet növekedésére számít 2006 első félévében - derül ki az MNB felméréséből, amelyet a piac több mint nyolcvan százalékát lefedő pénzintézetek körében végzett. A lakáshitelek iránti kereslet a bankok szerint nem változik, a fogyasztási hitelezésben azonban élénkülést várnak a tavalyi második félévhez képest. A pénzintézetek szerint tavaly enyhültek a hitelfelvételi feltételek.
A hitelezési vezetők általános véleménye szerint 2005 második féléve az előző félévhez képest élénkülést hozott a vállalati hitelezésben. Folytatódott a nyitás a kis- és középvállalati (kkv) szektor felé, és az erősödő verseny hatására a bankok enyhítették a hitelképességi standardokat és hitelezési feltételeket.

A kkv-k kevesebb hitelt akarnak

A kkv szektor esetében a bankok szerint főként az ügyfelek követelés- és készletfinanszírozási szükségletének növekedése miatt emelkedett a hitelkereslet, amit elsősorban a költségvetési elszámolási rendszer sajátosságaira és a körbetartozásokra vezettek vissza. A kis- és mikrovállalkozások esetében emellett továbbra is fontos szerepet játszott a saját források csökkenése.

A hitelintézetek a teljes vállalati hitelkeresletre vonatkozóan jellemzően pozitív várakozásokat fogalmaztak meg az idei első félévre. Csupán egy bank jelezte, hogy szigorítani kívánja hitelképességi standardját. A hitelezési feltételeket illetően a legtöbben a fedezeti követelmények enyhítését és a kockázatosabb ügyletek prémiumának emelését tervezik.

A kkv-k esetében a felmérés szerint a fedezeti követelmények további lazítása várható, és növekszik a maximálisan felvehető hitel nagysága. A bankok szigorítanak ugyanakkor a kockázatosabb hitelek prémiumán, és növelik a hitelkeret nyújtásáért felszámított díjakat. Az üzleti célú ingatlanhitelek területén tavaly a második félévben az egyes piaci szereplők igen eltérő keresletet észleltek (két bank csökkenésről, kettő emelkedésről számolt be), az idei első félévben pedig zömük az érdeklődés élénkülésére számít.

Több a fogyasztási hitel

A háztartási hitelek piacán csak a fogyasztási hitelezésben tapasztalták a hitelkereslet növekedését a bankok. A hitelezési feltételek a lakáshitelezésben és a fogyasztási hitelezésben egyaránt enyhültek. Az idei első félévben a lakáshitelezésben a kereslet stagnálására vagy csökkenésére, míg a fogyasztási hitelezésben élénkülésre számítanak a felmérésben részt vevők.

A lakáshitelek területén a tavalyi második félévben négy bank enyhítette a hitelképességi standardokat, szigorítást nem vezettek be. A hitelezési feltételeket általában tovább lazították: a legtöbben a spreadet csökkentették, és emelték a maximális hitel/hitelbiztosítéki arányt (a válaszadók fele), de a minimálisan elvárt önrészt is három bank mérsékelte. Összességében hat bank ítélte meg úgy, hogy hitelezési politikája enyhült az egyre agresszívabbá váló verseny miatt. Az idei első félévre csak egy bank tervez kis mértékű szigorítást.

A fogyasztási hitelezésben a hitelezés feltételei enyhültek a tavalyi második félévben az erős verseny miatt. Az idei első félévben hárman a feltételek enyhítését, ketten szigorítását tervezik.

Ár, reklám - ebben a sorrendben

A felmérésből kiderül: a lakossági hiteltermékek értékesítésénél a bankok szerint a termékek árazása a döntő, de a marketingnek és a reklámnak is jelentős befolyása van a hiteldöntésekre. A vállalatok esetében a kamatok mellett a fedezetek mértékével (vagy éppen a fedezet nélküli hitelezéssel) tudnak versenyezni leginkább. A kisebb cégeknek a fedezet és az önrész nagysága, a nagyvállalatoknak az árazás mellett a bankok rugalmassága, a termékek testre szabottsága a legfontosabb.

A portfolió jelenlegi minőségét a bankok pozitívan ítélik meg mind a vállalati, mind a háztartási szegmensben, romlással szerintük a kis- és mikrovállalatok felé nyitás jelenthet az egyre nagyobb mértékű fedezetlen hitelezés miatt. A körbetartozások érintettjei a bankok szerint továbbra is jellemzően az építőipari cégek és a kapcsolódó beszállítók, tényleges hitelezési veszteségük a körbetartozások miatt nem volt.