Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kis cégek, nagy bankköltségek

2006.03.28. 09:30
Az első látásra csábító, kisvállalkozásoknak szánt folyószámlacsomagok nem mindig alkalmasak a banki költségek hatékony lefaragására, az új ügyfeleknek járó alacsony havi díjakhoz ugyanis tetemes átutalási költségek társulnak. Komoly megtakarítást csak az elektronikus csatornákat használó ügyfelek érhetnek el.
A kisvállalkozásoknak szánt számlacsomagok nem feltétlenül váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen a tranzakciós díjakat tekintve többnyire nem sokkal olcsóbbak a normál vállalati folyószámláknál - derül ki a hitelintézetek honlapjain szereplő kondíciós listákból. Az alacsony havi számlavezetési díj mellett kínált konstruk-cióknál csak akkor érhet el komoly megtakarítást az ügyfél, ha szinte nem is használja a számlát vagy szükségessé váló átutalásait valamely elektronikus csatornán keresztül intézi.

A számlavezetés havi díját tekintve a Budapest Bank Egyforintos Számlacsomagja viszi a prímet: nem árt ugyanakkor tudni, hogy a konstrukciót új ügyfeleknek szánta a hitelintézet, akik eddig más banknál vezették pénzforgalmi számlájukat vagy új cégként igénylik a szolgáltatást. Az egyforintos számlavezetési díj pedig csak akkor érvényes, ha az ügyfél egymást követő három hónap alatt legalább négy fizetési megbízást indított. (Ez utóbbi feltétel teljesítése ugyanakkor egy valóban működő cégnél nem okozhat különösebb nehézséget.)

A HVB Mini-Max csomagjának havi díját ugyancsak igen kedvező szinten, 450 forintban állapították meg, ám a tranzakcióknál nem árt vigyázni: egy papíralapú utalás bankon belül és kívül egyaránt legalább 800 forintjába kerül a számla tulajdonosának. A tranzakciós díjakat tekintve a papíralapú megbízásoknál a K&H Start Csomagja tűnik az egyik legkedvezőbb ajánlatnak: a hitelintézet a bankon belüli tranzakcióért 0,11 százalékos, minimum 150 forintos jutalékot kér, ám a bankon kívüli utalásoknál a mérték 0,21 százalék, de legalább háromszáz forint. (Ennél a konstrukciónál a havi díj szintén igen kedvezőnek mondható, nem egészen 400 forint.)

Viszonylag alacsony átutalási díjakat kínál a CIB Mikro üzleti csomagja is - a díj minimum 250, illetve 300 forint -, ám az ügyfélnek havi csaknem kétezer forintos számlavezetési díjjal kell számolnia.

Az elektronikus csatornákat használó ügyfelek jóval barátságosabb kondíciókkal számolhatnak, ám a hitelintézetek itt sem hajlandók sokat engedni az ennél a célcsoportnál egyébként is igen szerény díjbevételekből. Az ily módon megoldott bankon belüli átvezetésekért 0,13-0,25 százalékos díjat számolnak fel a hitelintézetek, a tételenkénti minimális összeg 150 és 250 forint között mozog. (Kivételt jelent ugyanakkor a K&H, amely a bankon belüli tételekért nem számol fel díjat.) A bankon kívüli tranzakcióknál nem sokkal súlyosabb a helyzet, bár a tételenként felszámolt minimális díj elérheti a 350 forintot is.