Jenő
-2 °C
6 °C

Júliusban még inkább eladósodtunk

2006.09.05. 07:35
Megtorpant a hazai bankrendszer fejlődése, a hitelintézetek kezelésében lévő eszközök ugyanis mintegy 0,5 százalékkal, 19 805,9 milliárd forintra apadtak. Az állomány csökkenésére 2005 decembere óta nem volt példa. A lakossági eladósodás tovább folytatódott, a kamatadó miatt nem volt pánik, nem nőttek jelentősen a betétek.

Megtorpant a hazai bankrendszer fejlődése, legalábbis ezt igazolta a bankszektor összes eszközállományának júliusi alakulása. A hitelintézetek kezelésében lévő eszközök volumene ugyanis mintegy 0,5 százalékkal, 19 805,9 milliárd forintra apadt. Az állomány csökkenésére egyébként 2005 decembere óta nem volt példa (a PSZÁF azóta publikálja havi rendszerességgel a statisztikai adatsorokat).

Júliusban még nem hatott a kamatadó

Egyelőre nem éreztette hatását a kamatadó bevezetése a hazai betétállomány júliusi alakulásában, erre engednek ugyanis következtetni a PSZÁF által legutóbb kiadott, a felügyelt intézményeket összefoglaló adatok.

Bár a hitelintézeteknél elhelyezett belföldi betétek összesített volumene egy százalékkal bővült, a háztartások forint- és devizabetétei sorrendben 0,6, illetve 1,4 százalékkal, 4157, illetve 237 milliárd forintra csökkentek. Mindössze a vállalatok és az egyéb pénzügyi közvetítők banki követelésállománya könyvelhetett el csekély gyarapodást.

Noha a hazai bankszektort a teljes hitelállomány csekély korrekciója jellemezte júliusban, nem szakadt meg az év egészére jellemző tendencia. Tovább növelték ugyanis a bankokkal szembeni eladósodottságukat a háztartások, ami elsősorban a devizaadósság felfutásával magyarázható. A háztartási hiteleken belül a lakossági adatok változása a döntő tényező, az egyéni vállalkozók aránya ugyanis csak marginális súlyt – mintegy 2 százalékot – képvisel a célcsoporton belül.

A kötelezettségállomány 0,8 százalékkal, 3986 milliárd forintra testesedett a nyár középső hónapjában. A teljes kötelezettségállomány csökkenése viszont annak tudható be, hogy a külföldre nyújtott hitelek mintegy 11 százalékos visszaesése jelentősen rányomta a bélyegét az állomány júliusi alakulására – derül ki a PSZÁF statisztikájából.

Továbbra is a lakásért adósodunk el

Az egyéb hiteleket leszámítva a lakosság bankokkal szembeni adósságállománya egységesen, az összes hiteltípusban bővülést könyvelhetett el az év hetedik hónapjában. Az év első feléhez hasonlóan fokozatosan dagad a hazai lakáshitelek állománya; a lakossági hitelállomány mintegy 60 százalékát kitevő lakáscélra vállalt kötelezettségállomány 12 milliárddal, 2391 milliárd forintra emelkedett júliusban.

Érdekesség, hogy a lakáshitelek felfutása elsősorban a devizában felvett adósság megugrásának tudható be, a forintban denominált hitelek volumenét a decemberi rekordösszegeket követően ugyanis immáron a fokozatos apadás jellemzi. Messze a legnagyobb arányú növekedést realizálták a folyószámlahitelek a lakossági adatokon belül – vonható le a következtetés az adatsorokat elemezve; igaz, a mintegy 7 százalékos bővülés az állomány meglehetősen alacsony értékével (165 milliárd forint) magyarázható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?