Gusztáv
3 °C
7 °C

Hogyan nyessük le a banki luxusprofitot?

2007.02.01. 09:17
Közzétette jelentését a kancellária honlapján a lakossági pénzügyi szolgáltatásokat vizsgáló bizottság. A kormányfő által felkért testület feladata az volt, hogy a hitelintézetek lakossági szolgáltatásaival kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálatára és a pénzügyi intézmények tevékenységének fejlesztésére tegyen javaslatokat. A bankbizottság ajánlásai 17 pontban foglalhatók össze. A legfontosabb egy mindenkinek járó alapbankszámla, a pozitív adóslista megteremtése és a könnyebb bankváltás biztosítása.

A hazai lakossági bankpiacon több probléma is gátolja a működőképes verseny fokának növelését – írja most nyilvánosságra hozott jelentésében a bankbizottság. Az öttagú testületet egy tavaly októberi kormányhatározat alapján hozták létre, elnöke Várhegyi Éva, egyik tagja a jegybankelnök-esélyesként is emlegetett Király Júlia volt.

Szabályozás és önszabályozás

A luxusprofit-bizottság feladata az volt, hogy a fogyasztók érdekeit szolgáló jogszabály-változtatásokat javasoljon. A bizottság összesen 17 ajánlást fogalmazott meg, de ezek jelentésében szorgalmazta a piaci szereplők eddiginél erősebb önszabályozását.

Az egyik legfontosabb feladatnak a szolgáltatók közötti váltás megkönnyítését nevezik. Ennek nemcsak a folyószámlaváltás lenne része – egyebek mellett a külön pontban javasolt számlaszám-átirányítás megteremtésével –, hanem a hiteltermékek közötti váltás menetének egyszerűsítése is. Ezen belül nemcsak a hitelek előtörlesztéséről, hanem az hitelekkel történő kiváltásának könnyítéséről is szó van.

Ugyancsak a bankváltás megkönnyítése érdekében javasolja a testület a csoportos beszedési megbízások központi felhatalmazási rendszerének megteremtését. Ez lerövidítheti a megbízások bankok közötti átirányításának idejét – azt, hogy ez és a számlaszám-átirányítás hogyan működhetne, a bizottság szerint több intézménynek, köztük a pénzügyminisztériumnak és a PSZÁF-nak kellene megvizsgálnia.

Csődvédelem az alapjogokért

A felelős hitelezői magatartás kialakulása és a fogyasztói biztonság növelése érdekében a bizottság támogatja a minden pénzügyi szolgáltatóra és minden hitelfelvevőre kötelező pozitív lista létrehozását is. A korábban számos alkotmányos és adatvédelmi aggályt kiváltó adóslista melletti és elleni érvek megismerése után a testület úgy foglalt állást: van olyan közérdekű alkotmányos érdek – a lakossági hitelcsődök bekövetkeztének csökkentése –, amely indokolhatja az alapjogi korlátozást.

Az ajánlások között szerepel, hogy az erről szóló kormányrendelet módosításával vagy a szolgáltatók önszabályozásával egyértelműbben összehasonlíthatóak legyenek a különféle termékek, azok kamatai és díjai. Ehhez kapcsolódóan a bizottság is fontosnak tartja, hogy a hitelintézetek termékeinek, szolgáltatásainak árazása kellően átlátható legyen. Pontosítanák az egyedi ügyfél-tájékoztatásra vonatkozó szabályokat is.

Alapbankszámla és kódex

"A bizottság a pénzügyi kultúra fejlesztése, a készpénzkímélő fizetési módszerek elterjesztése érdekében kívánatosnak tartaná, hogy a hitelintézetek önkéntes megállapodással létrehozzák az olcsó alapbankszámla-konstrukciót a számlával nem rendelkező állampolgárok számára" – olvasható a jelentésben. A szakértők szerint – megfelelő hatástanulmányok, az előnyök és hátrányok mérlegelése után – a kormány akár arról is dönthet, hogy állami juttatások kifizetését csak bankszámlára történő utalással lehessen a jövőben teljesíteni.

A bizottság szerint újra kellene gondolni a "konkrét kamat-, illetve díjelemhez kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítási" feltételeket, továbbá a fogyasztói panaszok kezelésének intézményrendszerét. Magatartási kódex megalkotását javasolják a pénzintézeteknek a többször hangoztatott önszabályozás érdekében, támogatják a pénzügyi ismeretek oktatására irányuló kezdeményezéseket, továbbá szeretnék, ha a hitelintézetek szakmai szervezetei arra ösztökélnék tagszervezeteiket, hogy komolyan vegyék a békéltető testületek eljárását és döntéseit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!