Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Kiállítás csodagolyóval, Cseh Lászlóval és Kispállal

2006.09.05. 12:20
Szombaton kezdődik az őszi BNV, amely a jövő hét végéig tart. A szervezők által Magyarország legnagyobb fogyasztásicikk- és élményvásárának mondott expo központi gondolata az otthon és a szabadidő, de három kisebb szakkiállítás is a programok része lesz. Az Infomarketen európai repülőszimulátor-döntőt és kínai minivásárt rendeznek. A nemzetközi feltalálófesztivál, a Géniusz valódi újdonság lesz, amelyen román és iráni innovátorok is bemutathatják ötleteiket, de megismerhetjük a fújással fényre lobbanó mécsest is. Az egyik nagydíjas termék már a sajtótájékoztatón komoly vitát váltott ki. Ha Ön vegyész, egyetemen tanít és szeretne 200 ezer forintot keresni, nehogy félbehagyja az olvasást!

Ha ősz, akkor BNV, így van ez már több mint száz éve - mondta Reményiné Tihanyi Klára, a Hungexpo Zrt. divízióigazgatója a szombaton kezdődő őszi vásárt beharangozó keddi sajtótájékoztatón. Az egykor a boltokban szinte meg sem vásárolható termékeket felvonultató vásár 2004-ben újult meg, azóta a központi gondolata jellemzően - így idén is - az otthonteremtéshez, az otthoni léthez és a szabadidő eltöltéséhez kapcsolódik, és a "fővásárt" több kisebb kiállítás kíséri.

Adatok BNV-ről, kísérő vásárokról

Ezúttal tehát megrendezik a már-már szintén hagyományosnak mondható Intersound és Infomarket vásárokat, de a BNV az idei fantázianevéhez (Ötletek tárháza, élmények vására) kapcsolódóan egy új kiállításnak is otthont ad: a nemzetközi feltalálók mutathatják be munkáikat a Géniusz találmányi vásáron. A BNV-n, a Géniuszon és az Intersoundon 16 országból összesen 746 kiállító mutatkozik be, mintegy 19 és félezer négyzetméteren.

A vásár szeptember 9-én, szombaton nyitja meg kapuit, és szeptember 17-ig látogatható (a Géniusz kiállítás csak 12-ig, keddig lesz nyitva) - közölték a szervezők. A belépőjegyek 900 forintba kerülnek, 1800 forint lesz a két felnőtt és két gyermek belépésére alkalmas családi jegy, 650 forintért kedvezményes, 450 forintért hétköznapokon délutáni jegyet lehet váltani (ezzel négy óra után lehet bemenni), a hetven év felettieknek a vásár ingyenes. A jegyeket üdülési csekkel is meg lehet vásárolni. A vásáron tavaly 110 ezer látogató volt, remélik, hogy ezt a számot most is elérik vagy meghaladják.

Európai szimulátordöntés és zöld-lila párharc

A BNV része lesz - immár ötödik alkalommal - az Infomarket-Infotrend vásár is, amely számos újdonságot hoz. Először rendezik meg ennek keretében a China High Tech 2006 kiállítást, amit részben az indokol, hogy az informatikai expóra külföldről érkező kiállítások közül a legtöbben Kínából jönnek. A kínaiak mellett holland, brit, német, olasz és szingapúri kiállítók lesznek a magyar vásározók társai. Összesen 125 cég mutatkozik be kétezer négyzetméteren, elsősorban hálózati, vezetékes internetes és chipkártyás megoldásokkal.

Az üzlet mellett a játék és a kreativitás szellemében rendezik meg az Infomarketet, amely keretében másodszor is lebonyolítják a számítógép-építő versenyt. Ennek komolyságát a szervezők szerint jól jelzi, hogy a Nyugaton megrendezett hasonló versenyek legjobb eredményt elért szereplői olyan multiknál dolgoznak már, mint az Intel vagy az IBM.

Játékokból sem lesz hiány: a vásár első hétvégéjén rendezik meg az európai repülőszimulátor-bajnokság döntőjét két kategóriában (modern és második világháborús gépek), amelyen aktív vadászpilótákkal is összemérhető lesz a játékosok tudása. Ugyanezen a hétvégén egy népszerű versenyautó-bajnokságban, a következőn Counter Strike-ban és a FIFA 06 játékban mérhetik össze a tudásukat a vásározók, utóbbihoz kapcsolódik egy magyar "összecsapás", a Fradi-Újpest virtuális rangadó is.

Zenészek lesznek, Pákó nem

Szórakoztató és kulturális programok az infotechnológiai vásáron kívül is lesznek, zenészek, színészek és médiaszemélyiségek mellett sportolók és magyarfocisták szórakoztatják a kiállítás látogatóit. A sportolók közül a kajakozó Kovács Katalin és Janics Natasa, a jetskybajnok Sümegi László, valamint az úszó Kovács Ágnes és Cseh László látogat el a BNV-re, a magyarfocistákat az NB II.-es FTC játékosai és kultikus személyiségei - idősebb és ifjabb Albert Flórián, Dragóner, Lipcsei, Tepszics, Gellei Imre - képviselik.

A BNV-n mások mellett fellép a Kispál és a Borz, Török Ádám és a Mini, lesz Republic- és Quimby-koncert, Fekete Pákót viszont nem láthatják a vásározók. Pedig a nigériai kultfigura - Hevesi Tamás, a rendezvény házigazdája szerint - személyesen jelentkezett nála, hogy fellépne a BNV-n, a szervezők viszont nem kértek a didikirályból.

Nagydíjas mosógolyó és tajvani fújós mécses

A BNV-t beharangozó sajtótájékoztatón ismertették az idei vásári díjak nyerteseinek névsorát is. Nagydíjat kapott az IsoteQ Kft. nagy szigetelésű IQ-V-A falazó alapeleme, amelynek hő- és hangszigetelési paraméterei többszörösen felülmúlják az előírásokat. Ugyancsak nagydíjas lett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Nyár fantázianevű termékcsaládja, a Természet 2000 Kft. által gyártott Hyla levegő- és helyiségtisztító készülék.

Környezetvédelmi díjat kapott a Jinjang EU Kft. mosógolyója, amely mosópor nélkül hat és fél kilónyi ruhát képes kitisztítani. Ezzel kapcsolatban voltak szkeptikus vélemények, az egyik szaklap főszerkesztő-kiadója 200 ezer forintot ajánlott fel annak az egyetemen dolgozó vegyésznek, aki kétsoros nyilatkozatban igazolja, hogy az ásványi anyagokból álló csodagolyó valóban működik (ha Ön vegyész, és örülne 200 kilónak, itt érdeklődhet).

Nemcsak a mosógolyó lesz a BNV egyetlen csodája - a feltalálók expóján többek között bemutatnak egy olyan, tajvaniak által fejlesztett mécsest, amelynek akkor lobban fel a fénye, ha ráfújunk. A tajvaniak számos más újdonságot is hoznak, de emellett több mint harminc iráni és román találmányt is megnézhetnek a Géniusz látogatói, akik között a szervezők közlése szerint nem lesz ott az egyik köztévé stábja, mert az "hülyét csinált egy feltalálóból".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!