Viola
-5 °C
-2 °C

A rövidgatyás Újhelyi István esete a gömb alakú sakktáblával

2006.09.10. 08:34
Szombaton volt a 110. Budapesti Nemzetközi Vásár ünnepélyes megnyitója, amelyet Újhelyi István, Lamperth Mónika államtitkára nosztalgiázással tett emlékezetessé. Az információtechnológiát, hangtechnikát és autóhifit, valamint feltalálókat bemutató expóval tuningolt, jövő hét végéig látogatható BNV egykor kuriózumokat kínált a látogatóknak. Ma műkandallót, műsziklát műtűzzel, különcöket, kínai vásározókat, néhol piaci fílinget hozott a vásár, ahonnan mégis hiányzott valami. Leginkább a hangulat.

Egy korsó sör 450, egy dobozos 600 forint a B szabadterület büféiben. Gyerekkoromban, amikor mindennapjainkhoz a május 1-jei felvonulások és a november 7-e estéken leadott Patyomkin páncélos mellett hozzátartozott az őszi és tavaszi BNV-k iskolás osztállyal történő felkeresése, irdatlan mennyiségű, soha nem használt és meg sem nézett katalógus begyűjtésével és a vonaton legalább egy osztálytárs időleges elvesztésével járt. Szóval akkoriban, ha jól emlékszem, 100, tehetősebbeknek 200 forintot adtak a gondos szülők, ami bőven elég volt egész napra – és nem azért, mert még nem ittunk sört.

Államtitkár a szaunák között

Másnak is nosztalgikus hangulata volt szombat délelőtt, miközben pavilonról pavilonra sétálva ismerkedtünk meg az idei, sorrendben már a 110. kiállítással. Fotós kollégám, Szabolcs gyerekkora örökké emlékezetes sokkjaként idézte fel a BNV napjait, amikor egy nagynéninek (vagy nagybácsinak) köszönhetően a Graboplast PVC-hengerei és PVC-termékei között tölthetett el huzamosabb időt, miáltal még ma sem tud adrenalinszint-emelkedés nélkül műanyagra nézni.

Béenvézzen virtuálisan - kattintson!
Béenvézzen virtuálisan - kattintson!

Ennél is keményebb volt az a kép, amit Újhelyi István, a belügyből lett hosszú nevű önkormányzati minisztérium államtitkára osztott meg velünk. A szaunák közé, a világ legkisebb színpadára, pódiumára vagy mijére beszorított politikus az ünnepélyes megnyitó színvonalát azzal emelte, hogy felidézte, milyen volt az, amikor 20-30 évvel ezelőtt – nagyjából akkor, amikor mi a Körös expresszen zötykölődtünk a főváros felé – a család elzarándokolt Debrecenből a vásárra, ahol Újhelyi Pistike rövidgatyában szaladgált a standok között. Az államtitkár – aki a rövidnadrághoz általunk vizionált kék, majd piros nyakkendőről diszkréten nem tett említést – éppen az NDK-bútoroknál tartott emlékei felidézésében, amikor mi elvesztettük a fonalat, és úgy döntöttünk, meg sem kíséreljük felvenni.

Jacuzzit vagy lakást vegyünk?

A menekülési útvonalon döbbenetes mennyiségű pezsgőfürdőbe, úszómedencébe és jacuzziba botlottunk. A kínálat elképesztően gazdag volt, a 90*180 centis minikádtól egészen királykategória majdnem kétezer literes, hatszemélyes kivitelű, 117 befúvós nehézbombázójáig. Utóbbinak nemcsak a paraméterei voltak lenyűgözők, hanem az ára is, három és félmillió forintért vehettük volna meg – hogy áfával-e vagy anélkül, már meg sem kérdeztük –, amennyiért már lakást is kapnánk (mondjuk nem túl jót).

A nosztalgikus hangulat azonban elkísért minket akkor is, amikor Újhelyi államtitkár hangját már elnyelték a lakberendezési, építkezési és barkácseszközök (az idei vásár központi gondolata ugyanis a lakás és a szabadidő eltöltése). A vizesblokkot, a BNV kísérőrendezvényeként megtartott hangtechnikai, feltalálókat és találmányokat bemutató, valamint információtechnológiai vásárokat nem számítva ugyanis az egész expót belengte valamiféle avíttas hangulat.

Egy kis piacos hangulat

Talán azért, mert a gyerekkorunkból emlékként megmaradt nyüzsgéshez képest igen gyér volt a BNV látogatottsága. A bejáratnál és a pénztáraknál megszokott hosszú soroknak nyomát sem láttuk, a büféknél sem kígyóztak a vevők, és nem találtunk olyan standot, ahol nem láthattuk volna a kiállított tárgyakat az érdeklődők tömegétől.

Az átlagosnál több emberrel két helyen találkoztunk. A külföldi kiállítókat felvonultató C-pavilonban számos apróság, nagyon sok kínai vásározó és sok esetben a józsefvárosi piacot idézú termékskála döbbentett meg minket. A kínálatban láthattunk égbolt alakúra festett szobaplafont és focilabdába csomagolt SOS-esőkabátot, utóbbit hatszáz forintért kínálta az a cég, amely a vásár környezetvédelmi nagydíját kapta egy vitatott képességű, mosópor nélkül mosó csodagolyóért.

Sakkgömb, kétéltű bicikli, iráni széf, tajvani roller

A piaci hangulatú pavilon mellett sokan voltak az idén először megrendezett nemzetközi feltaláló és találmányi kiállításon. Ennek két pavilon adott helyet, a magyar zseniken kívül mások mellett román, iráni, tajvani, szerbiai innovátorok mutatták be szellemi termékeiket. Láthattunk egy evezőrendszert, ami a mostaninál hatékonyabban hasznosítja az evezősök energiáit, bár a levezetés során percek alatt elvesztettük a fonalat, a feltaláló előadása nagyon meggyőző volt.

BNV: hájtech és piaci hangulat - kattintson!
BNV: hájtek és piaci hangulat - kattintson!

Ezt épúgy magyar innovátor készítette, mint a kétéltű kerékpárt – az állam igazán megtámogathatná a gyártását, ennyi maradna legalább a Wesselényi tervből –, vagy azt a végtelenített sakkot, amelyet tábla helyett egy gömbön lehet játszani, így a lehetőségek száma sokszorosa a hagyományos sakkénak. A kutyatulajdonosokra ultrahangos kutyapajzzsal és kutyaillemlapáttal (magyarul kutyagumit begyűjtő kis eszközzel) támadtak a feltalálók.

A külföldi feltalálók közül főleg a tajvaniak jeleskedtek, egyik találmányuk a vízből veszi ki, ha nem is az oxigént, de legalább az áramot, egy másik egy rollerrel kombinált bőröndszállító volt, de állítólag ők csinálták azt a mécsest is, amely, ha ráfújunk, akkor lobban fényre (nem lángra, egy kis led vezérli a fényeket).

A kiállításon irániak is részt vettek, gondoltuk, találunk egy házilag összeszerelhető imámot vagy atombombát, de egyik sem volt. Ellenben Perzsaföldön is felfedezték a széfet, de a "nyiss ki, ha tudsz" reklámból számunkra nem derült ki, mi is ebben az újdonság, páncélszekrények valószínűleg már évszázadok óta vannak.

Megkopott a fénye

A műfény és általában a anyag egyébként is visszatérő eleme a BNV-nek, amelynek lakberendezési elemei sok esetben inkább giccskiállításra emlékeztettek minket. Láttunk műsziklát, amely fölött egy mű kőpárkányon műtűz lobogott, és a műkandallók kínálata is minden korábbit felülmúlni tűnt; "nyáron is használható, a fűtést le lehet venni, és csak a hangulatfényben gyönyörködni" - kapacitáltak egy potenciális vásárlót az egyik standnál.

Aztán voltak még műnők is: félmeztelen, testfestett lányokból most sem volt hiány, bár jacuzzikban elterülő szépségek most nem vonzották a férfiakat a modern tisztálkodáskultúrához. Aztán volt műjáték az Infomarketen, ahol kilencven számítógépen lehet hálózatba kötött PC-s játékokkal vitézkedni – a hét végén repülőszimulátor-bajnokság volt, a jövő hét végén FIFA 06 és Counter Strike versenyek lesznek –, és voltak műzenék is, a vásári rádióban és az Intersoundon bemutatott hangszórókban egyaránt.

Ami viszont valóságos volt – még egyszer –, az a zsúfoltság és a hangulat hiánya. Míg régen egy-egy BNV zsúfolásig tömve volt, pláne a nyitónapon, addig szombaton kora délutánig legfeljebb erős félházasra telt meg a Hungexpo. Úgy tűnt, az embereket nem érdekli a vásár, a többség enerváltan bandukolt standtól standig, pavilontól pavilonig. Persze régen a BNV azoknak a kuriózumoknak a kiállítása volt, amikhez a mindennapokban, egy szimpla áruházban nem lehetett hozzájutni.

A megvásárlásnak most viszont már legfeljebb csak pénzügyi akadályai vannak, de a vásárlátogatók feltehetően ezt is szeretnék áthidalni: a legnagyobb tömeget ugyanis a vásári lottózóban láttuk. Ki tudja, valaki, aki szombaton jól ikszelt, most már a három és félmilliós jacuzzit is mosolyogva megveheti. A többieknek meg marad a nézelődés és a nosztalgia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!